НОВИНИ

Алекс Николов: Мечтая да играя на олимпийски игри още от дете

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
10:57, 29.09.2023
Чете се за: 06:00 мин.
Спорт
българия без алекс николов последния турнир лигата нациите
Слушай новината

За мен олимпийската мечта е, преди всичко да се класираме за Олимпиадата, а след това, поне веднъж в живота си, да имам шанса да се боря за олимпийски медал. Това споделя младата ни надежда във волейбола Александър Николов пред Volleyball World, които публикуваха специален материал за него.

"Мечтая за това от дете, откакто гледах баща ми на игрището. Той имаше шанса да играе на две олимпиади и ми е споделял, че олимпийските игри са най-хубавото му преживяване в спортната му кариера", казва още националният ни състезател.

Алекс е първото дете на легендарния български волейболист Владимир Николов, участвал в Пекин 2008 и Лондон 2012. Но, 19-годишният талант вече успя да създаде собствения си звезден статут в света на волейбола, пише изданието и отбелязва че той е впечатлил с играта си още като юноша, а също така и в колежанския шампионат на САЩ.

Volleyball World отбелязва успехите на българина с националния отбор.

През 2019 г. Николов и съотборниците му спечелиха сребро на европейското първенство до 17 години, като Алекс блестеше като втория най-добър изпълнител на сервис. На следващата година тимът ни достига до полуфинал на континенталното първенство до 18 години, където Николов е третият най-резултатен нападател. Той изведе отборът до 19 години до среброто на световното първенство по волейбол за момчета през 2021 г.

През 2022 г. Алекс спечели още три медала, когато националите ни завоюваха сребърно и бронзово отличие на европейските първенства U20 и U18, като не пропусна да добави още индивидуални отличия към своята колекция.

По-рано този сезон той допринесе за бронза на България на световното първенство по волейбол за мъже U21 на шампионата в Бахрейн, където оглави класациите както за най-добър реализатор, така и за най-добър изпълнител на сервис.

Николов направи официалния си дебют с мъжкия национален отбор през януари 2021 г., като влезе като резерва в квалификационните мачове на Евроволей, но за първи път се появи като титуляр за "лъвовете" по време на Волейболната лига на нациите през 2022 г. и впечатли с представянето си на най-високо ниво.

През тази година българският национален отбор обаче не показа пълния си потенциал. Николов смята, че отборът е трябвало да се цели по-високо в Лигата на нациите 2023 и е явно разочарован от представянето на отбора на европейското по-рано този месец, пише още сайта Volleyball World. Лъвовете завършиха на 15-то място в Лигата на нациите и отпаднаха на осминафиналите на Евроволей.

„Работим усилено на тренировките, но това не си личи в мачовете. Трябва да израснем като отбор, защото не играем както бихме могли. Двама от най-опитните ни играчи сложиха край на кариерите си в националния отбор след Евроволей, но имаме и по-млади играчи, които ще внесат свежест в тима ни. Това е една промяна като за начало...", отбелязва Николов в интервюто.

В статията се изтъква, че Алекс Николов е щастлив, че ще може да играе заедно с по-малкия си брат в мъжкия национален отбор за първи път. 16-годишният Симеон получи първата си покана да се присъедини към "лъвовете" за предстоящата олимпийска квалификация в Сиан и да замени в националния тим Георги Братоев. Двамата братя вече показаха какво могат заедно като тандем при юношите, а сега е време да го покажат на още по-високо ниво.

След ангажиментите си с мъжкия тим, Алекс Николов ще се завърне за втория си сезон в италианската Суперлига с отбор на Кучине Лубе Чивитанова, с който спечели сребро през миналия сезон.

„Мисля, че ще бъдем страхотен отбор. Лубе е отбор с история, отбор с много добри играчи. Надявам се да имаме възможност отново да се борим за титлата, както направихме през миналия сезон, и дори да се класираме за финала на Шампионската лига. Определено съм оптимист за клубния сезон”, завършва младият ни национален състезател.

Утре заедно с мъжкия ни тим Николов стартира участието си в квалификационния турнир за Париж 2024. Първият двубой на нашите момчета ще е срещу домакина Китай в 14:30 ч. българско време.

Съперници на волейболистите на Пламен Константинов в тази група са още отборите на Полша (1 октомври), Аржентина (3 октомври), Нидерландия (4 октомври), Канада (6 октомври), Мексико (7 октомври) и Белгия (8 октомври).

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата повдигна обвинения срещу мъж, ограбил таксиметров шофьор в София
Прокуратурата повдигна обвинения срещу мъж, ограбил таксиметров шофьор в София
С жива верига протестиращи от ТЕЦ и мини "Бобов дол" блокираха АМ "Струма" край Дупница
С жива верига протестиращи от ТЕЦ и мини "Бобов дол" блокираха АМ "Струма" край Дупница