НОВИНИ

Американците избират членове на двете камари на Конгреса

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:30, 08.11.2022 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Американците гласуват днес на междинни избори. Вотът е ключов, защото освен, че ще определи състава на членовете на Камарата на представителите, 1/3 от Сената, законодателни органи и губернатори, ще покаже и дали демократ или републиканец има по-големи шансове на президентските избори. През последните 2 години демократите имаха мнозинство в Камарата на представителите, но според проучванията, е вероятно сега да го загубят.

Американците днес избират кой да ги представлява в Конгреса през следващите две години. Гласуват за всичките 435 места в Камарата на представителите и за 1/3 или 35 мандата в Сената. Когато говорят за вота хората тук започват с най-най-важният, най-решаващият, най-ключовият. А може би и най-поляризираният.

И според републиканците, и според демократите залогът е демокрацията, но представата им за демокрация е съвсем различна. Икономиката беше основният акцент в кампанията, наред със закона за абортите, сигурността по границата и миграцията. Междинните избори се провеждат на всеки две години - по средата на президентския мандат, и се смятат за референдум на действащия държавен глава.

До момента работата на администрацията на Джо Байдън беше улеснена заради мнозинството в двете камари. Сега обаче прогнозите са за загуба на демократите в Камарата на представителите и за тежка битка за Сената. Обикновено настроенията в отделните щати са известни, на всички избори обаче има няколко щата, които се определят като колебаещи се - т.е. резултатите на демократи и републиканци там са толкова близки, че прогнози са невъзможни. Тази година сред колебаещите се са Аризона, Джорджия, Пенсилвания, Невада.

Ако демократите „удържат Конгреса“, Байдън ще може да продължи с плановете си за борба с климатичните изменения, да разшири обхвата на държавните медицински програми, да реши казуса с правото на аборт, да ожесточи законите за носене и притежание на оръжие.

Джо Байдън, президент на САЩ: "Днес е повратен момент, един от тези, които се случват веднъж на 3-4 поколения. Знаем до мозъка на костите си, че демокрацията ни е изложена на риск и знаем, че това е моментът да я защитим, да я предпазим и изберем".

Ако републиканците поемта контрол - нищо от това няма да се случи.

Доналд Тръмп, бивш президент на САЩ: "Тази година ще си върнем Камарата на представителите. Ще си върнем Сената и ще си върнем Америка. И най-вече - през 2024-а ще си върнем нашия великолепен Бял дом. На 15 ноември ще направя важно изявление".

И поглед напред – резултатите на двете партии на тези избори може да даде представа за президентския вот през 2024. Ако републиканците претърпят поражение е малко вероятно Тръмп да получи подкрепата им. Ако демократите се закрепят това ще даде по-големи шансове за евентуалното преизбиране на Джо Байдън. А ще се окаже ли Кървавата луна, която се наблюдава днес.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите се събират на извънредното заседание днес
Депутатите се събират на извънредното заседание днес
Румен Радев‭ ‬ще‭ ‬направи ‬изказване ‬пред‭ форума за климатичните промени в Шарм ел-Шейх
Румен Радев‭ ‬ще‭ ‬направи ‬изказване ‬пред‭ форума за климатичните промени в Шарм ел-Шейх