НОВИНИ

Байдън: Отказът на Тръмп да признае загубата е "напълно безотговорен"

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:42, 17.11.2020
Чете се за: 01:17 мин.
По света

Доналд Тръмп се надява всички американски войници в Афганистан и Ирак да се завърнат в родината си до май догодина, заяви съветникът по националната сигурност Робърт О'Брайън.

Избраният президент Джо Байдън предупреди, че пречките, създавани от държавния глава, пред новата администрация ще костват загуба на човешки животи в условията на пандемия. Победителят във вота на 3 ноември определи отказа на Тръмп да признае загубата като "напълно безотговорен".

Правителствената агенция, която започва процеса по предаване на властта, е ръководена от назначение на Доналд Тръмп и още не е признала Джо Байдън и Камала Харис за победители. Това ги лишава от достъп до ключови правителствени брифинги по чувствителни въпроси, които обикновено се организират за новата администрация.

Отказът на Доналд Тръмп да стартира преход във властта изключва победилия тандем от процеса на планиране на стратегията за разпределение на ваксините срещу коронавируса.

"Още хора може да починат, ако не координираме действията си", каза Джо Байдън - избран за президент на САЩ.

Джо Байдън определи разпределението на ваксините като "огромно начинание".

"Ако трябва да чакаме до встъпването в длъжност на 20 януари, за да започнем планиране, ще се забавим с месец, месец и половина", обясни Джо Байдън.

Съветникът на Тръмп по националната сигурност Робърт О'Брайън използва израза "професионален преход" във властта. Това е промяна в тона, възприет от държавния секретар Майк Помпео, който миналата седмица заговори за "втора администрация на Тръмп".

"Ако има нова администрация, те заслужават време да навлязат и да приложат техните политики. Може да имаме политически разногласия, но ако Байдън-Харис бъдат определени за победители, както изглежда сега, ще имаме много професионален преход от страна на Съвета за национална сигурност", заяви Робърт О'Брайън - съветник по националната сигурност.

Избирателната комисия в Уисконсин заяви, че щабът на Тръмп трябва да плати 8 милиона долара, ако все още иска повторно преброяване в щата, където Байдън спечели с 20 000 гласа.

Властите в Джорджия съобщиха, че са открили 2600 бюлетини, които не са били преброени в изборната нощ. Потенциално представянето на Тръмп в щата може да се подобри с 800 гласа - недостатъчно за да изличи преднината на демократа от 14 000 бюлетини.

Междувременно заболелите от COVID-19 в САЩ вече са близо 11,2 милиона, починалите - над 247 000, обяви университетът Джонс Хопкинс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция си спомня за студентските бунтове от 1973 година
Гърция си спомня за студентските бунтове от 1973 година
Правителството на Р Северна Македония: Ще продължим да търсим решение за нашето европейско бъдеще
Правителството на Р Северна Македония: Ще продължим да търсим решение за нашето европейско бъдеще