НОВИНИ

Бебето от култовия албум на Nirvana съди групата за детска порнография

бебето култовия албум nirvana съди групата детска порнография
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:09, 25.08.2021
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

Спенсър Елдън, който е сниман на корицата на култовия албум на Нирвана "Nevermind" като бебе, заведе дело срещу музикантите. Той твърди, че голият му образ е детска порнография.

Това е една от най-разпознаваемите корици на музикални албуми на всички времена. Тя изобразява голо бебе под вода в басейн, което плува към доларова банкнота на риболовна кука.

Образът се възприема като символ на капитализма. Списание "Варайъти" отбелязва, че голи, несексуални изображения на деца не се считат за детска порнография по закон.

Адвокатът на Елдън обаче дава различна интерпретация, като твърди, че включването на банкнотата в изображението прави детето да изглежда „като секс работник“.

„Подсъдимите умишлено са продали изображението на Елдън за комерсиални цели и са използвали шокиращия характер на изображението, за да популяризират себе си и своята музика за негова сметка“, се казва в иска към съда.

30-годишният Елдън заведе дело срещу живите членове на групата Дейв Грол и Крист Новоселич, и управителя на имота на Кърт Кобейн, неговата вдовица Кортни Лав. От всеки от ответниците се иска компенсация в размер на 150 000 долара.

Елдън каза, че никога не е получавал заплащане за фотографията, освен 200 долара, които родителите му са получили за нея в деня на снимките.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Серина Уилямс няма да играе на US Open
Серина Уилямс няма да играе на US Open
Уволнение за отказалите да се тестват служители в училищата в Словения
Уволнение за отказалите да се тестват служители в училищата в Словения