НОВИНИ

Белгия навакса изоставане от два гола и се добра до точката срещу Италия от Лигата на нациите

"Адзурите" поведоха до средата на първото полувреме с 2:0, но червен картон на Лоренцо Пелегрини, в края на частта, даде тон за обрат на "червените дяволи".

bnt avatar logo
от Константин Джаркин
00:03, 11.10.2024
Чете се за: 04:15 мин.
Спорт
Национален отбор на Италия по футбол
Снимка: БТА
Слушай новината

Италия и Белгия сътвориха истинско шоу на "Стадио Олимпико" в срещата си от група А2 на Лигата на нациите. "Адзурите" поведоха до средата на първото полувреме с 2:0, но червен картон на Лоренцо Пелегрини, в края на частта, даде тон за обрат на "червените дяволи", които все пак успяха да извоюват точката.

За разлика от мача с Франция, този път селекцията на Лучано Спалети вкара гол точно в първата минута. Италианците изнесоха добре топката, което доведе до центриране на Федерико Димарко към другия уинг-бек Андреа Камбиасо. Младият футболист на Ювентус сякаш се оплете в топката първоначално, но все пак успя да вкара кълбото в мрежата.

След попадението "адзурите" държаха контрол над събитията и не допуснаха "червените дяволи" да създадат нещо опасно пред тяхната врата. В 24-ата минута Италия удвои аванса си благодарение на Матео Ретеги. Отново Димарко намери с прекрасен диагонален пас Камбиасо на другия фланг. Десният уинг-бек навлезе навътре и стреля, но този път Кун Кастелс отклони топката. За нещастие на белгийския страж натурализираният аржентинец Ретеги бе на точното място да се разпише на празна врата.

Пет минути преди края на първото полувреме обаче Белгия получи втори живот след червния картон на Лоренцо Пелегрини. Полузащитникът влезе грубо и отзад в краката на Артур Теат, но първоначално бе санкциониран с жълт картон от главния съдия Еспен Ескас. Едва след преразглеждане от ВАР, норвецежът изгони капитанът на Рома.

От последвалото статично положение Юри Тилеманс подаде късо към Леандро Тросар, а крилото на Арсенал чукна топката към левият бек Максим Де Кайпер, който преодоля Джанлуиджи Донарума с техничен удар от дъгата на наказателното поле.

След малко повече от час игра и доминация на Белгия пък бе ред на Тросар да се разпише във вратата на "Скуадра адзура". След центриране на далечната греда от корнер на Де Кайпер, Ваут Фас свали топката към играчът с номер 10, който възстанови равенството.

Само две минути по-късно "червените дяволи" бяха от грешния край на съдийско решение, което със сигурност щеше да им помогне да реализират пълния обрат. Алесандро Бастони проспа подаване от свой съотборник, което даде шанс на светкавично бързия Лоис Опенда да излезе очи в очи с капитана Донарума, но бе повален в наказателното поле от защитника на Интер. След преразглеждане на видеоасистент арбитрите обаче дузпата така и не бе дадена.

Белгия продължи да натиска до края на сблъсъка, но миг невнимание можеше да заличи цялата добре свършена работа от отбора. Пас на резервата Доди Лукебакио бе пресечен от Давиде Фратези в опасна близост до вратата на гостите, но изстрелът на полузащитника на Интер бе блокиран, което се оказа и последната по-голяма опасност в срещата.

Италия продължава да води в група А2 на Лигата на нациите със 7 от възможни 9 точки. Белгия заема третата позиция с 4 пункта.

В следващите си мачове "адзурите" приемат Израел на "Стадио Олимпико", докато Белгия излиза за реванш срещу Франция на стадион "Крал Болдуин".

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фенербахче надделя в турското дерби срещу Анадолу Ефес в Евролигата
Фенербахче надделя в турското дерби срещу Анадолу Ефес в Евролигата