НОВИНИ

България над всичко: Какви са предизвикателствата пред армията ни?

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Димитър Димитров
18:45, 06.05.2024
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Без парад, но с полет в небето над София и Пловдив беше отбелязан празникът на Храбростта и Българската армия. Три изтребителя МиГ-29 прелетяха над столицата по време на ритуала за освещаване на бойните знамена и знамената-светини. Те излетяха от летище Пловдив, където са пребазирани, докато тече ремонта в Авиобаза "Граф Игнатиево". Дори и да не бъде завършен напълно мащабният проект за реконструкция, важните съоръжения за приемането на първите самолети F-16 у нас ще бъдат готови – увериха от Военновъздушните ни сили.

В последните минути преди полета бригаден генерал Николай Русев направи финален преглед на подготвения вече изтребител МиГ-29. С него той води формацията от три самолета за прелитане над столицата. В готовност за полет са и други изтребители от бойната ни авиация, с които се носи дежурството по охрана на българското въздушно пространство.

"Ангажирани сме на 100%, за съжаление не мога да се похваля с много голям нальот, от години насам нальотът е малък, недостатъчен, но въпреки това летците не се отказват колкото толкова. Просто си вършим работата", заяви бриг. ген. Николай Русев – командир на АБ "Граф Игнатиев".

И на този 6 май екипажите летяха с посланието "България над всичко".

"В празничния полет днес участваха петима пилоти – във въздуха бяха два учебно бойни изтребителя МиГ-29, с които се провежда и обучението на българските летци за носенето на дежурството по еър полисинг", заяви Димитър Димитров.

Във въздуха беше и именикът, капитан Георги Йорданов.

"Постоянно даваме бойни дежурства, непрекъснато 24/7, 365 дни в годината. Всеки има своя вътрешна мотивация и върши своята работа с високо убеждение, в правотата на това което прави", каза капитан Георги Йорданов – летец от ВВС.

За да се издигне до следващо ниво на оперативна съвместимост с партньорите от НАТО изтребителната ни авиация очаква следващата година първите самолети от новата платформа F-16.

"Всъщност нещата ще стоят много по-добре в пространството отколкото в момента, тъй като в момента летим на стара авиационна техника, която не е модернизирана", посочи бриг. ген. Николай Русев – командир на АБ "Граф Игнатиев".

Модернизацията на авиобаза "Граф Игнатиево" върви с усилени темпове - допълни генерал Русев и подчерта , че дори ремонтът да не бъде завършен на 100%, важните съоръжения за приемането на първите F-16 ще бъдат готови навреме. С фигури от висшия пилотаж над летище Пловдив изтребителите завършиха своя празничен полет. А след приземяването спазиха традицията върху един от самолетите да бъде поставен националният трибагреник.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Произведеният в България кораб "Храбри" ще се включи във флота в края на 2025 година
Произведеният в България кораб "Храбри" ще се включи във флота в края на 2025 година
Джесика Пегула ще пропусне турнира в Рим и е под въпрос за Ролан Гарос
Джесика Пегула ще пропусне турнира в Рим и е под въпрос за Ролан Гарос