НОВИНИ

6 май: Ден на храбростта и празник на българската армия (ОБЗОР)

Николай Минков
от Николай Минков
18:04, 06.05.2024
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

Без военен парад тази година на 6 май, само с тържествен водосвет на бойните знамене и знамената светини пред паметника на Незнайния войн в столицата България отбеляза Денят на храбростта. Традицията поставя цар Борис Трети през 1937 година, която с известни прекъсвания се спазва и досега.

Президентът и върховен главнокомандващ прие представителните блокове от националната гвардейска част и бойните знамена на церемония пред паметника на Незнайния войн.

По традиция на 6 май бе отдадена почит и на загиналите за свободата на отечеството. Президентът поздрави мъжете и жените с пагони и не спести критиките към властта за системното пренебрегване на проблемите на армията през годините.

"В днешното време на кризи, войни и несигурност не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на българската армия, където процесите по модернизация и грижа за личния състав все още се движат твърде мудно", заяви Румен Радев, президент на Република България.

"Отдавна апелирам не за спешни, за аварийни мерки за пресичане на тревожния отлив от армията със силна социална програма", допълни президентът.

Все пак той поздрави партиите в 49-ия парламент за решението да се повишат заплатите на военните с 30% от следващата година, но посочи, че е нужно повече.

"Необходим е цялостен пакет от мерки за връщане на привлекателността към военната професия, но динамиката на промените в средата за сигурност налага да повишаваме разходите за отбрана и 2% вече не са достатъчни".

Според служебния премиер е рано да се мисли за повишаване разходите за отбрана.

"Много са малко страните в ЕС и НАТО, които са над 2% за отбрана от БВП. Ние се доближаваме. Наваксваме изоставането, защото всички казват, че има изоставане във въоръжаването на българската армия. "

Служебният министър на отбраната е на друго мнение. Според него при ръст на военния бюджет само с половин процент на настоящите 2 на сто от БВП ще спре отливът на кадри, като армията ще успее да попълни вакантните щатове.

"Още 2021 г. беше констатирано, че най-вероятно таванът от 2% няма да е достатъчен и там има една препоръка бъдещият парламент да мисли за 2,5%. Даже програмата за инвестиции, която представихме в НС и която беше приета има 2 разчета, какво може да се направи като модернизация и социален пакет с 2% бюджет и какво с 2,5%.Така че, да! Мисля, че бюджетът ще расте!", каза министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Стотици граждани се събраха, за да наблюдават тържествената церемония. Парад нямаше, а единствената военна техника на този 6 май бяха тройка изтребители МиГ-29, които изпълниха въздушна маневра в небето над София. Полетът на бойните самолети е в знак на благодарност към Народното събрание, което повиши заплатите в армията.

снимки: БТА

"Това е денят, в който официално се показва, че българската армия е тук, че българската армия е жива, въпреки че няма да се лъжем - последните 30 - 35 години държавата е мащеха, а не майка за армията, но все пак благодарение на хората я има и ще я има и ще бъде".

Имаше и разочаровани от липсата на парад.

"Липсва ми определено! Била съм на един много голям парад, който беше много тържествен и много прекрасен, и настроението беше уникално и определено липсва".

Вижте повече в прякото включване на Николай Минков

Екип на "По света и у нас"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джесика Пегула ще пропусне турнира в Рим и е под въпрос за Ролан Гарос
Джесика Пегула ще пропусне турнира в Рим и е под въпрос за Ролан Гарос
Русия предупреди, че може да удари британски военни обекти в Украйна и извън
Русия предупреди, че може да удари британски военни обекти в Украйна и извън