НОВИНИ

Спа през лятото? Защо не.

спа лятото
Снимка: FreePik.com
bnt avatar logo
от БНТ
11:07, 17.05.2024
Чете се за: 06:00 мин.
У нас
Слушай новината

Трудно ще намерите някой, който да се оплаче от ден, прекаран в комфорт и релакс. Спа почивките са най-популярният избор за прекарване на отпуската. Хотелите и местата за настаняване превръщат спа центровете в стандарт. Професионално изпълнените спа процедури и терапии и богато оборудваните спа зони могат да бъдат открити в повечето хотели.

Хубавото при спа ваканциите е, че сезонът няма значение. Може да се насладите на отпускащото сетивата преживяване през цялата година. През лятото спа хотелите в Банско например са любима дестинация на почиващите, които искат да се насладят на чист въздух, прохлада и спокойствие.

Предимствата на планината през лятото

За разлика от морските курорти, където възможностите ви за забавление са ограничени до водни атракциони и ресторанти, в планината можете да прекарате почивката си по много различни начини. Огромното разнообразие от исторически местности, красиви гледки, природни забележителности и еко пътеки, предоставят богат избор от активности.

Планината не само предлага възможност за повече дейности на почиващите, но и по-хладен и чист въздух. Летните месеци в града или на морето не могат по никакъв начин да се сравняват с чистия въздух и прохладата на планинските курорти. Освежаващите спа процедури, съчетани с планинския въздух и спокойствието, ви гарантират почивката, от която имате нужда.

Спа процедури и терапии подходящи за летните месеци

Жегите и тежкият въздух по време на летните месеци изсушават кожата и дехидратират организма. Спа терапиите, на които се подлагаме в този период, трябва да бъдат освежаващи и хидратиращи.

Някои от най-подходящите процедури по време на горещините са:

  • Хидратиращи терапии за лице и тяло – процедурите, които хидратират кожата ни през лятото са важни. Маските и масажите със съставки като алое вера, хиалуронова киселина или органични масла, помагат да се избегне изсушаването на кожата и да се запази мекотата и блясъка и дори по време на летните месеци.
  • Освежаващи масажи – масажите с освежаващи съставки, като мента, лимон или лавандула, са перфектният избор за лятото. След тях кожата е освежена и се чувствате отпуснати и спокойни. Този тип масажи също помагат да се намали стреса и напрежението.
  • Терапии със свежи плодове и зеленчуци – така наречените фруктотерапии, включват използването на сокове от пресни плодове и зеленчуци, които хидратират, освежават и озаряват кожата.
  • Ароматерапия – маслата от цитруси са страхотен начин да стимулирате регенерацията на кожата си и да се насладите на мека и сияйна кожа дори и през лятото.

Процедурите подходящи за летните месеци са много, но общото между тях е, че придават на кожата сияен и здрав вид и я правят мека и гладка.

Какви услуги предлагат спа курортите в планината

България е богата на минерални извори и в курорти като Велинград, Хисаря и Банско ще откриете много спа комплекси, предлагащи басейни и процедури с минерална вода. Минералните бани са благоприятни за облекчаването на болки и травми и подобряват цялостното физическо състояние.

Освен терапиите с минерална вода в планинските курорти можете да се насладите и на всички останали спа процедури, за които може да се сетите. Спа културата в България набира все повече популярност и курортите предлагат огромно разнообразие от услуги и терапии, подходящи за всички нужди и желания.

От ароматерапия, до масажи и рехабилитация, в спа курортите в планината ще откриете точно това, от което тялото ви се нуждае. Регенериращи, разкрасяващи и лечебни процедури, минерални басейни и почивка. В планинските ни курорти има от всичко по много.

Ползи за здравето от спа почивката на планина

Тишината, спокойствието и прохладата на планината помагат не само за подобряване на физическото, но и на психическото ни състояние. Те са сигурно средство срещу стреса и безспокойствието, които ни съпътстват в ежедневието. След времето, прекарано сред природата, със сигурност ще се усещате освежени и отпочинали.

Освен ползите за нервната система, спа почивката в планината помага и за подсилване на имунната система. Чистият въздух и физическите активности на открито укрепват организма ни и подобряват общото ни здравословно състояние.

Лечение и почивка в едно

Много хора избират почивката на планина през лятото, за да се лекуват от определени зддравословни състояния. Въздухът в планината е изключително благоприятен при алергии и заболявания на белите дробове и дихателната система. При профилактика или лечение на стресови състояния и умора планината е най-добрият избор.

Mинералните извори и басейни, които споменахме по-рано, също са огромен плюс при лечението на травми и болежки и подобряването на общото физическо състояние.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съмър Макинтош постави нов световен рекорд на 400 метра съчетано
Съмър Макинтош постави нов световен рекорд на 400 метра съчетано
Народното събрание се събира извънредно във вторник
Народното събрание се събира извънредно във вторник