НОВИНИ

Произведеният в България кораб "Храбри" ще се включи във флота в края на 2025 година

1 млрд. лева ще струва модернизацията на Военноморските ни сили 

bnt avatar logo
от БНТ
19:09, 06.05.2024
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Модернизацията на Военноморските ни сили е в ход с проект за близо 1 милиард лева. След повече от век, в състава на морската ни флотилия ще има два нови бойни кораба, построени в България. Първият ще е готов до края на 2025 година, а вторият – година по-късно. Новите фрегати са мечта за поколения военни моряци, които са дали клетва да защитават морската ни сигурност и държавния суверенитет.

Новите многофункционални патрулни кораби за флота са с дължина 90 метра и с водоизместимост - приблизително 2300 тона. Фрегатите ще разполагат с интегрирана система за управление на бойните действия.

"Tова е исторически момент, тъй като от изключително много години в историята на флота, ние получаваме напълно нов, построен в България боен кораб", посочи флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на Военноморските сили.

Корабът "Храбри" ще влезе в състава на флота в края на 2025 година.

"Изключително съм развълнуван да се кача на борда, тъй като подобно нещо в близката история на ВМС не се е случвало да бъде строен български кораб", разказва капитан II ранг Николай Викторов, командир на кораб "Храбри".

Корабите ще изпълняват задачи в рамките на международни съюзнически мисии на НАТО и ЕС. Фрегатите ще повишат способностите на флота за участие в операции по наблюдение и контрол на морския трафик, задържане на нарушители и откриване на ядрени, химически или биологични заплахи.

"На борда на кораба има най-съвременните въоръжение и техника, оборудване за откриване и въздействие по въздушни, подводни и надводни цели", добави флотилен адмирал Георги Пенев, зам.-командир на Военноморските сили.

Вторият кораб ще носи името "Смели". Той ще е готов в края на 2026 година.

"В средата на следващата година се очаква спускането му на вода и продължава дострояването на кораба на вода", каза флотилен адмирал Георги Пенев, заместник-командир на Военноморските сили.

Модернизацията на флота ще продължи активно и през следващото десетилетие. Освен двата кораба, ще бъдат придобити още брегови противокорабни ракетни комплекси, противоминни кораби и малки въздушни и подводни безпилотни апарати.

БНТ-Варна

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици православни християни се помолиха пред чудотворната икона на Богородица в Бачковския манастир
Стотици православни християни се помолиха пред чудотворната икона на Богородица в Бачковския манастир
България над всичко: Какви са предизвикателствата пред армията ни?
България над всичко: Какви са предизвикателствата пред армията ни?