НОВИНИ

Париж призова Китай да повлияе на Русия за край на войната в Украйна

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
19:46, 06.05.2024
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

От Париж дойде призив към Китай да повлияе на Русия да спре войната в Украйна. В Елисейския дворец се проведоха тристранни преговори с участието на китайския президент Си Дзинпин, френският държавен глава Еманюел Макрон и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Търговските отношения между Китай и ЕС беше сред останалите теми на разговорите.

Топло посрещане на китайския президент Си Дзинпин в Париж - първото в Европа от пет години. Преди разговорите при закрити врата, домакинът Еманюел Макрон изтъкна необходимостта от координиране с Пекин по отношение на кризи като тези в Украйна и Близкия изток.

"Международната ситуация много ясно изисква повече от всякога европейско-китайски диалог. Намираме се в повратна точка от нашата история, която налага да се изправим и да преодолеем трудностите", заяви Еманюел Макрон, президент на Франция.

Китайският президент не засегна горещите въпроси в присъствието на камерите, но отправи призив за партньорство.

"Китай винаги е разглеждал отношенията си с ЕС от стратегическа и дългосрочна перспектива. Надяваме се, че отношенията между Китай и Франция и Китай и ЕС ще се засилят и процъфтяват", посочи Си Дзинпин, президент на Китай.

По-късно председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обобщи резултата от тристранните преговори.

"Разчитаме на Китай да използва цялото си влияние върху Русия да прекрати агресивната си война срещу Украйна. Президентът Си изигра важна роля в деескалирането на безотговорните руски ядрени заплахи и съм убедена, че той ще продължи на фона на настоящите ядрени заплахи от Русия", заяви Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

Фон дер Лайен е заявила още, че ЕС не може да преглътне свръхпроизводството на Китай. Тя е призовала Си Дзинпин да предприеме мерки, изтъквайки, че ако Китай играе справедливо, това би било добре за всички.

Визитата в Париж отбелязва и 60 години от установяването на дипломатически отношения между Франция и Китай. Френски експерти виждат в посещението оптимизъм за затвърждаване на двустранните отношения и задълбочаване на сътрудничеството.

"Посещението на президента Си в Европа и изборът му на Франция не е случайност. Приятелството между Китай и Франция има дълга история и е особено значимо. Китай, Европа и Франция могат да играят важна роля за защитата на мултилатерализма", заяви Ерик Алозе, председател на групата за френско-китайско приятелство в Националното събрание на Франция.

От Франция започва европейската обиколка на китайския президент, която включва още Сърбия и Унгария.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал на скамейката на Славия беляза нулевото равенство срещу Арда
Скандал на скамейката на Славия беляза нулевото равенство срещу Арда
Почина председателят на "Обединени земеделци" Петя Ставрева
Почина председателят на "Обединени земеделци" Петя Ставрева