НОВИНИ

Биляна Дудова потегли с победа в репешажите на световното, София Георгиева отпадна

Само още един успех дели Дудова от участие в спора за бронзовия медал в категория до 62 кг и квота за Олимпийските игри в Париж 2024.

Борил Гочев
от Борил Гочев
11:50, 21.09.2023
Чете се за: 02:22 мин.
Спорт
биляна дудова потегли победа репешажите световното софия георгиева отпадна
Слушай новината

Биляна Дудова осигури първата победа за България в шестия ден на световното първенство по борба в Белград, след като стартира с успех в репешажите в категория до 62 кг при дамите.

Четирикратната ни европейска и веднъж световна шампионка имаше нужда от малко под три минути, за да елиминира представителката на Узбекистан Арукхан Джумабаева с технически туш.

Дудова се наложи категорично с 11:0 точки и по този начин започна победоносно своя път към бронзовото отличие и квота за Олимпийските игри в Париж.

В следващия кръг на репешажите нашето момиче ще се бори срещу Лайш Нунеш от Бразилия, а при нова победа Биляна Дудова ще се класира за решителната схватка за медал, където евентуално я очаква Грейс Булен от Норвегия.

Освен това място в битката за бронза ще гарантира поне два шанса на българката да заслужи виза за Игрите във френската столица догодина. Припомняме ви, че квоти за най-големия спортен форум ще си осигурят бронзовите медалисти в олимпийските категории, както и борците, завършили на 5-о място след преборване между двамата състезатели, загубили в спора за 3-ото място.

В същото време другата ни представителка на тепиха при дамите днес в "Щарк Арена" София Георгиева, за съжаление, загуби битката си в репешажите срещу полякинята Наталия Стшалка с 1:6 точки и така не успя да стигне до двубоя за бронзовия медал.

По-късно днес своето участие в надпреварата ще стартира и първият ни борец в класическия стил Айк Мнацаканян (77 кг). В олимпийската категория натурализирният грузинец ще се изправи в 1/16-финалите срещу мексиканеца Емануел Бенитес Кастро.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на "Възраждане" в центъра на София (СНИМКИ)
Протест на "Възраждане" в центъра на София (СНИМКИ)
Антимафиоти спряха дейността на незаконен сайт за учебници
Антимафиоти спряха дейността на незаконен сайт за учебници