НОВИНИ

Цанко Цанков проведе първа тренировка в океана край Сидни

Българският плувец се готви в австралийския град преди през следващата седмица да вземе участие в плувния маратон в открити води в протока Кук в Нова Зеландия, който е част от престижната верига Ocean 7

цанко цанков проведе първа тренировка океана сидни
bnt avatar logo
от БНТ
18:53, 29.03.2024
Чете се за: 03:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Единственият български плувец с два успешни маратона в открити води от веригата Ocean 7 - Цанко Цанков - направи едночасова тренировка в океана в района на прочутия плаж Менли, разположен близо до Сидни, Австралия.

Заниманието е част от подготовката на бургазлия за участието му в маратонското преплуване на протока Кук в Нова Зеландия. По предварителните данни се очаква температура на водата да бъде около 14 градуса, когато Цанков атакува дистанцията след броени дни.

Световният ни шампион в ледени води сподели в интервю, че е взел решение заедно със своя екип да се подготвя в Сидни заради добрите условия в австралийски град, където плувецът ни се радва и на подкрепата на българската общност там.

"Разликата в часовото време спрямо България е девет часа и се налага да премина през тази аклиматизация постепенно. Избрахме да дойдем в Сидни, заради добрите условия и възможности за последни тренировки в открити води. Днес плувах един час и се чувствам отлично. Утре ми предстоят две занимания рано сутринта и в късния следобед. Ще сменим местата заради по-силни течения и вълни, които търся, за да се доближат максимално до ситуацията в Нова Зеландия и протока Кук", коментира Цанков.

"Искам да изкажа огромната си благодарност към част от нашите сънародници в Сидни, които ме трогнаха от сърце със срещата ни близо до емблематичната за града опера. Организацията и атмосферата бяха страхотни и за пореден път се убеждавам, че всичко което правя има голям смисъл и значение, както за нашия спорт, така и за всички българи, които са извън страната ни. Те се радват и виждам щастието в очите им. В събота вечер сме поканени отново в голяма зала в Сидни, в която ще прожектираме филма от успешното ми преплуване на маратона в САЩ от Санта Каталина до Лос Анджелис през миналата година", продължи той.

Българският плувец разкри още, че всеки ден следи прогнозата за времето в Нова Зеландия, допълвайки, че атаката на протока Кук със сигурност ще бъде след 4 април.

"Всеки ден се чувам с нашия лодководач в Нова Зеландия и следим прогнозата за времето. Със сигурност след 4 април ще атакувам протока Кук в официален старт. За да бъде зачетен един такъв маратон в открити води трябва да има освен издадени документи за участие, така и съдии от местната федерация през цялото време на лодката. Сертификатите, които са валидни за Ocean 7, имат особености, които трябва да бъдат спазени, иначе се плува само за здраве и адреналин. Аз отивам да направя официално постижение и това е голямата ми цел. Затова тренирам усилено през последните шест месеца в Черно море", завърши Цанко Цанков.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кубрат и Тервел Пулеви се оказаха по-леки от своите съперници преди боксовата галавечер в "Арена София"
Кубрат и Тервел Пулеви се оказаха по-леки от своите съперници преди боксовата галавечер в "Арена София"
Сестри Стоеви отпаднаха на четвъртфиналите в Мадрид
Сестри Стоеви отпаднаха на четвъртфиналите в Мадрид