НОВИНИ

Децата и войната - снимките, които няма да забравим

bnt avatar logo
от БНТ
18:42, 20.02.2023
Чете се за: 05:22 мин.
По света
Слушай новината

Как войната в Украйна промени страната, Русия, Европа и света - отговорите търсим в поредица от репортажи в "По света и у нас" преди първата годишнина от началото на инвазията.

Ужасът на войната завинаги ще бележи живота най-невинните - децата. Някои от тях трудно разбират какво точно се случва, други са принудени да пораснат преждевременно. От началото на руската инвазия по официални данни са загинали 438 деца, 842 са ранени. Предполага се обаче, че реалният брой на жертвите е много по-голям.

Над 5 млн. нямат достъп до образование, а над 2 милиона са напуснали Украйна.

Децата на войната - невинните жертви на конфликта

Година след началото на войната в Украйна ви припомняме част от най-емоционалните кадри, които разтърсиха света.

Само с една найлонова торбичка, писмо и телефонен номер, написан с химикал върху ръката му 11-годишният Хасан пропътува сам 1 000 км от Запорожие до границата със Словакия. Майка му остана в Украйна, за да се грижи за баба му. Снимките на детето без придружител развълнуваха света в първите седмици от войната. Историята на Хасан има щастлив край - той сега живее при брат си в Словакия.

Историята, която трогна света: Дете измина само над 1000 км, за да избяга от войната

Още едно украинско момче беше заснето да преминава границата само. Видеото е от първите дни на войната на граничния пункт Медика в Полша. Така и не стана ясно кое е плачещото момченце, но емоционалните кадри с обиколиха социалните мрежи.

Кадри от Мариупол. Хората, които се опитваха да избягат от бойните действия, които се водеха в града, лепяха по автомобилите си самоделни табели с надпис "деца". Слагаха и икони с надежда да не станат мишена на руски обстрел.

7-годишната Амелия Анисович стана лице на надеждата. Тя трогна света с песента си от бомбоубежище в Киев, докато в града вият сирени. Амелия пее Let It Go ("Слагам край" в българската версия) от филма на "Дисни" "Замръзналото кралство".

Сред разрушенията на Украйна екипът на БНТ се срещна с 5-годишния Матвей от село Плоске. Той често рисува в двора на местното училище, седнало върху унищожени руски танкове.

Историята на Матвей можете да видите тук: Детство върху танк - 5-годишният Матвей, който рисува войната

Играта в разрушени или изоставени танкове е честа гледка в Украйна.

Стотици жени и деца от украинските градове Буча и Ипрен, които се намират близо до фронтовата линия, бяха евакуирани с влакове за Киев. Това бебе не може да се раздели с татко си, който не се знае дали ще види повече.

Вижте повече тук: Евакуират жени и деца от градовете до фронтовата линия в Украйна

Децата, евакуирани от от металургичния комбинат "Азовстал" играят във временния лагер край Мариупол. Близо хиляда жени, деца и възрастни бяха блокирани в бомбоубежищата на завода, заедно със стотици ранени украински войници. 6-месечно бебе беше сред изведените от "Азовстал".

6-месечно бебе е сред изведените от "Азовстал", за ужаса на обсадата - говорят първите евакуирани

Аниматори забавляват децата, които живеят в метрото в Харков, по време на руската инвазия в града.

Украински деца играят във времените прюти, изградени в спортни зали и стадиони в Лвов. Пътят им е към границата на Украйна, а след това - неясен.

Стотици украински деца са прехвърляни в Русия и давани в приемни семейства или осиновяване, показва журналистическо разследване на най-големите обществени медии в Европа - част от Мрежата за разследваща журналистика на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Според украинските власти над 16 000 деца са отведени по различни схеми в Русия - за летни лагери, за хирургически операции.

Прочетете повече тук: Специално: Изчезналите деца на Украйна

Снимки: БГНЕС, БНТ, Александър Марков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За мисията да помагаш на бягащите от война - Манол Пейков, Теа Денолюбова и Алек Алексиев
За мисията да помагаш на бягащите от война - Манол Пейков, Теа Денолюбова и Алек Алексиев
Антитерорист: Трябва да спираме мигрантите на границата, а не да ги преследваме през страната
Антитерорист: Трябва да спираме мигрантите на границата, а не да ги преследваме през страната