НОВИНИ

6-месечно бебе е сред изведените от "Азовстал", за ужаса на обсадата - говорят първите евакуирани

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:10, 02.05.2022
6800
Чете се за: 03:05 мин.
Европа
Слушай новината

След два месеца под обсада близо 100 души бяха успешно евакуирани от металургичния комбинат "Азовстал" в Мариупол. Близо хиляда жени, деца и възрастни хора са блокирани в бомбоубежищата на завода, заедно със стотици ранени украински войници. Президентът Володимир Зеленски приветства първата успешна евакуация на цивилни от района и обяви, че днес се очаква още хора да напуснат размирната точка.

За първи път от два месеца тук не се чуват изстрели. За първи път от два месеца тези хора виждат дневна светлина. "Азовстал" - последният бастион на украинските сили в обсадения град Мариупол.

След серия от неуспешни опити, сега извеждането на част от блокираните в металургичния комбинат хора е факт. Млада жена се е укривала в "Азовстал" заедно със сина си.

"Тук сме от два месеца. Това е Святослав. Вчера стана на шест месеца", разказва тя.

"Почти бяхме останали без храна. Запасите ни привършваха. Гледахме винаги първо децата да се нахранят, а за нас - каквото остане", допълва друга жена от обсадения завод.

От руското министерство на отбраната съобщиха, че част от евакуираните са отведени в контролирана от Москва територия, където им е оказана медицинска помощ. Според Киев, хората ще бъдат настанени в Запорожие, където се очаква днес да ги посети президентът Зеленски.

"След много седмици на преговори, след множество опити от страна на различни държави, след огромни усилия - най-после! Най-после успяхме да започнем евакуацията на хората от Азовстал. Не е минал нито ден, в който да не се борим за това. За първи път от началото на войната имахме работещ коридор. За първи път тук имаше два дни спиране на огъня", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Зеленски обяви, че в 8 часа тази сутрин отново ще има коридор за евакуация на останалите в "Азовстал" цивилни и военни. Подробности около нея не се съобщават.

Извеждането на блокираните в района на Мариупол хора, става с помощта на Червения кръст и ООН. От началото на войната над 350 000 души са успешно евакуирани от размирните райони.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов протест от феновете на Манчестър Юнайтед в последния домакински мач
Нов протест от феновете на Манчестър Юнайтед в последния домакински мач
Почти всички кандидати за студентска бригада в САЩ ще бъдат одобрени това лято
Почти всички кандидати за студентска бригада в САЩ ще бъдат одобрени това лято