НОВИНИ

Ден на размисъл преди изборите в Северна Македония

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:26, 23.04.2024
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Слушай новината

Ден за размисъл в Република Северна Македония преди утрешния първи тур на президентските избори. 7 са кандидатите за държавен глава. Основните са настоящият президент Стево Пендаровски от Социалдемократическия съюз на Македония и професорът по право Гордана Силяновска - Давкова от ВМРО - ДПМНЕ.

За първи път има двама албанци - кандидати за президент. Очаква се Пендаровски и Силяновска да стигнат до втори тур на 8 май, когато се провеждат и предсрочни парламентарни избори. Основният залог и на двата тура е европейската интеграция на страната и стъпките, които Скопие трябва да направи, за да започне преговори за членство, сред които промяната в Конституцията и признаването на българите като дял от народа.

Един срещу друг утре се изправят старите политически съперници от предишните президентски избори. Стево Пендаровски се бори за втори мандат. В хода на кампанията акцентира върху членството в НАТО, постигнато, докато той е президент и обещава във втория мандат да затвори всички преговорни глави и за членство в Европейския съюз. За целта Северна Македония трябва да изпълни условията, заложени в преговорната рамка от Брюксел - промяна на Конституцията и признаването на българите като дял от народ.

Срещу него се изправя професорката по право Гордана Силяновска - Давкова. Основният слоган в кампанията ѝ е - "Македония отново горда!". Тя и партията, която я подкрепя - консервативната ВМРО - ДПМНЕ настояват промените в Конституцията да имат отложено действие след приемането на страната в Европейския съюз. Предлага анекс към Договора за добросъседство с България и твърди, че Преспанският договор с Гърция, с който се промени името на страната, не е затворен въпрос и ощетява македонците.

За първи път албанските партии излизат с двама кандидати - настоящият външен министър Буяр Османи е кандидат на най-голямата албанска формация Демократичния съюз за интеграция.

За гласовете на албанците се бори и Арбен Таравари - кмет на Гостивар и кандидат на албанската опозиция, обединена под името "Заслужава си", близка до косовския премиер Албин Курти. И двамата албански кандидати имат твърди евроатлантически позиции, но кого ще подкрепят, е решаващо за втория тур.

Демократичният съюз за интеграция вече постави условие за втория тур да подкрепи тези, които са съгласни в бъдеще президентът да се избира от парламента. Политическият пейзаж се усложнява и от македонски кандидати, които ще късат гласове от двете основни партии - кандидатът на открито проруската формация "Левицата" - Биляна Ванковска и двама бивши членове на Социалдемократическия съюз - Стевчо Якимовски от партия ГРОМ и Максим Димитриевски от партия "ЗНАМ". И тримата са против промени в Конституцията. И докато политиците нищят как и дали Северна Македония да продължи по пътя към Евросъюза, обикновените македонци искат едно - по-висок жизнен стандарт.

Първият тур на президентските избори ще очертае нагласите на македонците за парламентарния вот на 8-ми май. Повечето анализатори прогнозират преднина на кандидата на ВМРО - ДПМНЕ - Гордана Силяновска, следвана от настоящия президент Стево Пендаровски.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма желаещи млади спасители да работят на плажовете по Южното Черноморие
Няма желаещи млади спасители да работят на плажовете по Южното Черноморие
Еван Ндика получи зелена светлина да поднови тренировки с Рома
Еван Ндика получи зелена светлина да поднови тренировки с Рома