НОВИНИ

Днес е световен ден на поезията

световен ден поезията
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
09:46, 21.03.2022
Чете се за: 03:10 мин.
Още
Слушай новината

На 21 март отбелязваме Световния ден на поезията.

ЮНЕСКО за първи път приема 21 март за Световен ден на поезията по време на своята 30-а Генерална конференция в Париж през 1999 г., с цел да подкрепи езиковото многообразие чрез поетично изразяване и да увеличи възможността застрашените езици да бъдат чути.

Световният ден на поезията е повод за почитане на поетите, възраждане на устните традиции на поетични рецитали, насърчаване на четенето, писането и преподаването на поезия, насърчаване на сближаването между поезията и други изкуства, като театър, танци, музика и живопис и повишаване на видимостта на поезия в медиите.

Световният ден на поезията ще бъде отбелязан и в България с различни инициативи. В София са планирани две големи – едната в Министерство на културата, а другата в парк „Гео Милев”. В МК програмата предвижда поетическо четене с участието на 21 поети, които ще представят свои стихове, последвано от откриване на изложбата „Поезия на 5-ия” етаж. Свои стихове ще споделят: Анна Лазарова, Белослава Димитрова, Валери Валериев, Вангел Имреоров, Георги Гаврилов, Иван Димитров, Иван Ланджев, Камелия Спасова, Надежда Радулова, Наталия Иванова, Никола Петров, Петър Чухов, Петя Кокудева, Преслава Виденова, Радослав Чичев, Ренета Бакалова, Стефан Иванов, Стефан Икога, Теодора Тотева, Христо Мухтанов и Яна Монева. Водещ на събитието ще бъде Стефан Иванов - поет и драматург в театър „Сфумато”.

С поетическото четене и изложбата „Поезия на 5-ия етаж” Министерството на културата полага началото на сериозния разговор за поезията и подкрепата в тази област. Във връзка с това същия ден ще се проведе и кръгла маса с участието на поети, преводачи и заинтересовани страни в процеса. Целта на кръглата маса е да бъдат очертани теми, проблеми и предложения, които Министерството на културата да има предвид в разработването на държавните политики за подкрепа.

Вечерта парк „Гео Милев” ще се превърне в културно средище, където тримата актьори - Филип Буков, Ники Сотиров и Веселин Калановски, ще четат стиховете на великите поети на България. Те ще четат Яворов, Атанас Далчев, Георги Господинов, Дамян Дамянов, а към тях със свои стихове ще се присъединят ученици от 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“, 109 ОУ „Христо Смирненски“, както и директорът на 148 ОУ "Проф. д-р Любомир Милетич". Всичко това ще се случи на фона на изложба, озвучена от актрисата Силвия Петкова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Заков ще участва в заседанието на Съвет "Външни работи/Отбрана" в Брюксел
Министър Заков ще участва в заседанието на Съвет "Външни работи/Отбрана" в Брюксел
МВР отново входира постановленията за задържане на Борисов, Горанов и Арнаудова
МВР отново входира постановленията за задържане на Борисов, Горанов и Арнаудова