НОВИНИ

ЕП иска гаранции, че Орбан ще спре да изнудва ЕС

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
21:01, 17.01.2024
Чете се за: 04:25 мин.
По света
Слушай новината

Европейският парламент заплашва Европейската комисия със съд заради решението на институцията да размрази близо 11 милиарда евро от европейските субсидии за Унгария. Будапеща получи парите миналия месец в замяна на подкрепа за началото на преговорите за членство с Украйна.

Унгарският премиер Виктор Орбан обаче продължава да блокира отпускането на финансова помощ за Киев.

Евродепутатите искат правен анализ за това дали Еврокомисията правомерно е размразила повече от 10 милиарда евро за Унгария през декември. Те заплашват Урсула фон дер Лайен със съд, ако средствата са били отпуснати неправомерно.

"Госпожо Фон дер Лайен, нека ви задам прост въпрос: пак ли ще повторите това, което стана на предишната среща на върха през декември, когато Виктор Орбан заплаши да наложи вето? Тогава точно преди срещата на върха вие размразихте тези, мисля че бяха 11 милиарда, в замяна на това той да излезе от залата. Сделката беше такава: "Даваме ти 11 милиарда и ти излизаш от залата", каза Ги Верхофстат - евродепутат “Обнови Европа”, Белгия

Според Урсула фон дер Лайен, средствата за Унгария са били размразени, след като страната е направила исканите от Брюксел съдебни реформи.

"Ние поискахме това и Унгария го изпълни… В същото време около 20 милиарда евро остават замразени. Те са отстранени по причини, които включват опасения относно правата на ЛГБТИ, академичната свобода и правата на убежище. Те ще останат блокирани, докато Унгария не изпълни всички необходими условия", обясни Урсула фон дер Лайен - председател на Еврпейската комисия.

През декември решението за започването на преговори за членство с Украйна беше взето, след като Виктор Орбан беше приканен от германския канцлер Олаф Шолц да напусне залата. Унгарският премиер обаче отказа да подкрепи промени в евробюджета, които ще осигурят предоставянето на финансова помощ в размер на 50 милиарда евро за Украйна за следващите четири години. На 1 февруари евролидерите заседават извънредно по темата. Фон дер Лайен изрази пред Европарламента увереността си, че единодушие на всички 27 лидери, включително Орбан, е възможно.

Евродепутатите искат лидерите от общността намерят начин да спрат опитите на Орбан да изнудва Брюксел и останалите страни. Те настояват да продължи процедурата срещу Унгария по чл. 7 от договорите на ЕС за ефективно отнемане на правото на глас на страната.

"Най-важно нещо, което бих искал да видя от Съвета е да отговори на нашите искания, свързани с член 7. Те са на масата. Лидерите нямат куража, нямат време да обсъдят унгарския въпрос. Така че, моля ви, изпълнете исканията на Европарламента", заяви Манфред Вебер - лидер на групата на ЕПН в ЕП.

Евродепутатите са притеснени и заради предстоящото унгарско председателство на Съвета на ЕС, което започва след евроизборите - на 1 юли тази година. Виктор Орбан може да се окаже сам начело на Съвета и на целия Евросъюз, след като сегашният председател Шарл Мишел обяви, че ще се оттеги по-рано, за да участва в изборите. ЕП настоява държавите възможно най-бързо да намерят "подходящи решения за смекчаване на рисковете" за подобно развитие на ситуацията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в защита на паметника "Альоша" се проведе в Пловдив
Протест в защита на паметника "Альоша" се проведе в Пловдив
Рилски спортист се наложи драматично като гост на ЦСКА в НБЛ
Рилски спортист се наложи драматично като гост на ЦСКА в НБЛ