НОВИНИ

Испания и Япония са първите осминафиналисти на световното първенство по футбол за жени

испания япония първите осминафиналисти световното първенство футбол жени
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
15:24, 26.07.2023
Чете се за: 03:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Отборите на Испания и Япония са първите осминафиналисти на световното първенство по футбол за жени, което БНТ излъчва на живо. Това стана факт след категоричната победа на “Ла Фурия” с 5:0 над Замбия в двубой от група С игран в Оукланд.
Испанките натиснаха своя съперник още от самото начало и логично стигнаха до две ранни попадения. Още в 9-ата минута Тереса Абелейра откри резултата с далечен шут след тяхна многоходова комбинация и асистенция на Дженифер Хермосо. Само четири минути по-късно именно Хермосо беше точна с глава след прекрасно центриране на Алексия Путейас, с което двукратната носителка на “Златната топка” ознаменува първия си официален мач като титулярка от 431 дни насам. В 38-ата минута Хермосо отново прати топката във вратата, но при вдигнат флаг за засада.

В 69-ата минута иберийките все пак стигнаха до трети гол. Тогава Ева Наваро пусна извеждащ пас към Алба Редондо, която заобиколи Юнис Сакала и се разписа на празна врата. Две минути по-късно Хермосо все пак беше точна за втори път в мача чрез добавка след удар на Ирене Гереро, който срещна гредата. Първоначално беше маркирана засада, но все пак ВАР призна попадението, което е под номер 50 за Хермосо в нейния мач номер 100 за тима. В 85-ата минута Редондо също отбеляза своя втори гол, и то отново с помощта на ВАР. Тогава резервата се разписа след нова асистенция на Наваро, а видеосистемата отмени отсъдената засада, с което беше оформен крайният резултат.

След най-убедителната си победа на световно първенство за жени, Испания поведе в групата с пълен актив от 6 пункта и голова разлика 8:0. Япония има същия актив, но с един отбелязан гол по-малко. Двата отбора вече са сигурни за елиминациите на Мондиала, като в последния си мач от групата в понеделник те ще определят в директен сблъсък кой ще завърши на първо място в нея. Замбия пък допусна втора поредна загуба с 0:5 след тази от японките и е в дъното на групата. Коста Рика също е без актив, но с по-добра голова разлика.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тунизиецът Ахмед Хафнауи спечели титлата на 800 м. свободен стил на световното първенство по плуване във Фукуока
Тунизиецът Ахмед Хафнауи спечели титлата на 800 м. свободен стил на световното първенство по плуване във Фукуока
Камион със слама изгоря край Хасково
Камион със слама изгоря край Хасково