НОВИНИ

Испания сложи край на перфектната серия на Шотландия в евроквалификациите и засега отложи класирането за Евро 2024

"Ла Фурия" спечели с 2:0 у дома в Севиля и още тази неделя (15 октомври) може да гарантира класирането и на двата тима за европейските финали в Германия догодина. За целта испанците ще трябва да победят като гост Норвегия, която, водена от Ерлинг Холанд, тази вечер победи с 4:0 Кипър

Борил Гочев
от Борил Гочев
00:01, 13.10.2023
Чете се за: 03:25 мин.
Спорт
испания сложи перфектната серия шотландия евроквалификациите засега отложи класирането евро 2024
Слушай новината

Отборът на Испания прекъсна перфектната серия на Шотландия в европейските квалификации и нанесе първо поражение на "гайдарите", побеждавайки ги с 2:0 у дома в среща от група "А", играна на "Естадио Ла Картуха" в Севиля.

По този начин момчетата на Луис де ла Фуенте взеха реванш от този съперник за поражението си в Глазгоу през месец март и на практика след няколко дни може да осигурят класирането и на двата тима за Евро 2024, ако победят водената от Ерлинг Холанд Норвегия като гост.

Връщайки се към двубоя в Андалусия, той можеше да се развие по-коренно различен начин, тъй като гостите първи стигнаха до попадения чрез своя голмайстор в квалификациите Скот Мактоминей, който се разписа от пряк свободен удар.

След преразглеждане на ситуацията с ВАР обаче арбитърът Сердар Гьозюбюк прецени, че играч на шотландците е попречил на вратаря Унай Симон да се намеси и така голът на "гайдарите" беше отменен.

В 73-ата минута все пак резултатът беше открит, а точен за домакините беше техният капитан Алваро Моратa, който се възползва от центриране на ветерана Хесус Навас и с глава даде аванс на "Ла Фурия".

Малко преди края на редовното време пък подхлъзване на Аарън Хики позволи на Хоселу да открадне топката в опасна близост да наказателното поле и да асистира на друга резерва Ойхан Сансет, който с помощта на рикошет ознаменува дебюта си за националния отбор на Испания с гол, оформяйки крайното 2:0.

По този начин "Ла Фурия" съкрати част от пасива си спрямо Шотландия в подреждането, като носителите на трофея от Лигата на нациите вече имат 12 точки на втората позиция в класирането, докато британците остават лидери с 15, но имат и мач повече.

Третото място към този момент заема съставът на Норвегия с актив от 10 пункта, като тази вечер "викингите" разбиха с 4:0 като гост отбора на Кипър. На два пъти точен за успеха беше голямата звезда на скандинавците Ерлинг Холанд, а по веднъж се разписаха Александър Сьорлот и Фредрик Аурснес.

Ситуацията в група "А" обаче е такава, че ако в неделя (15 октомври) Испания победи норвежците като гост в Осло, то това ще подпечата визите на "Ла Фурия" и Шотландия за Евро 2024 в Германия, докато Холанд и компания ще продължат да чакат първо класиране за голямо първенство през настоящия век.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Албания продължава да крачи уверено към Евро 2024, Полша с успешен старт при новия селекционер
Албания продължава да крачи уверено към Евро 2024, Полша с успешен старт при новия селекционер
Вратарска грешка провали Хърватия срещу Турция и осигури перфектен дебют за Винченцо Монтела
Вратарска грешка провали Хърватия срещу Турция и осигури перфектен дебют за Винченцо Монтела