НОВИНИ

Израел представи планове за нова фаза на войната в Газа

Американски дипломати в Близкия изток в опит за успокояване на региона

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:30, 05.01.2024 (обновена)
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Американски и европейски дипломати се отправят към Близкия изток в опит да бъде потушена ескалацията на напрежението в региона.

Освен близкоизточни държави държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще посети Турция и Гърция. Европейският първи дипломат Жозеп Борел днес е в Ливан.

На този фон израелската армия обяви нов етап на войната в Газа.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен замина на обиколка в Близкия изток, включваща Йордания, Катар, ОАЕ, Саудитска Арабия, Израел, Западния бряг и Египет.

Планирано е посещение и в Гърция. Първата му спирка обаче е Истанбул, където пристига тази вечер, а утре ще се срещне с турския президент Ердоган.

"Държавният секретар ще обсъди с турските си колеги въпроси от двустранното и регионалното сътрудничество, включително финалните стъпки за ратифицирането от Турция на присъединяването на Швеция към НАТО. Разговорите с гръцкото правителство ще са с акцент подкрепата за Украйна и регионалната морска сигурност", заяви Матю Милър, говорител на Държавния департамент.

Обиколката е на фона на нарастващото безпокойство, че продължаващият почти три месеца конфликт между Израел и Хамас може да се разрасне отвъд Газа. В опит за успокояване на напрежението в Израел вече е американският дипломатически пратеник Амос Хохстийн, който се срещна с премиера Бенямин Нетаняху.

Сред въпросите, които американските дипломати ще засегнат, са хуманитарната помощ за Газа и освобождаването на заложниците на Хамас. Същевременно израелската армия потвърди, че още трима души, смятани за изчезнали, са похитени.

"Така броят на заложниците, държани в Газа, вече е 136 души", допълни Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

Израелското министерство на отбраната представи планове за нова фаза на войната в Газа. Операциите ще включват щурмове и обиски, разрушаване на тунели, въздушни и наземни удари, както и акции на специалните части.

Ще продължи и преследването на лидери на Хамас, се посочва в изявление на министерството. Един от лидерите на групировката обвини Израел, че иска разрастване на конфликта извън границите на анклава.

"В светлината на провала си и удвоените загуби на войници днес те искат да пренесат кризата извън настоящите граници. Да разширят кръга на агресията, смятайки, че така ще объркат и сломят съпротивата", каза още Халед Мешаал, представител на Хамас.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел е на посещение в Ливан до края на седмицата. Цел на визитата е да бъде отправен призив за напредък в дипломатическите усилия с регионалните лидери за постигане на справедлив и траен мир в региона, включително между Израел и палестинците.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два влака се сблъскаха в метрото в Ню Йорк, има ранени
Два влака се сблъскаха в метрото в Ню Йорк, има ранени
Европейските лидери се сбогуват с "бащата на еврото" Жак Делор
Европейските лидери се сбогуват с "бащата на еврото" Жак Делор