НОВИНИ

Училищни директори протестират срещу намаления прием в паралелките по изкуства

Според плана на просветното министерство едва 1% от учениците ще учат изкуства

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:28, 04.01.2024
Чете се за: 04:15 мин.
Още
Слушай новината

Директори на училища с паралелки в област "Изкуства" протестират срещу заложения от просветното министерство план-прием след 7-и клас за следващата учебна година. Според него учениците в тази област трябва да бъдат намалени десет пъти. Такова било разпределението на този сектор в реалната икономика, а целта на министерството е да има повече техници и строители. От училищата по изкуствата обаче смятат, че трудът им и постигнатото от тях се неглижира.

През последните години просветното министерство се опитва да увеличи значително професионалните паралелки, за да отговори на потребностите на пазара на труда. Така се стигна до указанието следващата година те да станат цели 60% от всички паралелки. Директорите на училища обаче написаха писмо, че са против приемът да се централизира и поискаха промените трябва да стават постепенно. Защитиха и училищата с паралелки в област "Изкуства", които ще бъдат с много намален прием.

Всички паралелки на 140-о средно училище в София са от област "Изкуства" - оттук след 12-и клас излизат танцьори и графични дизайнери. След като прочели указанията на министерството за приема след 7-и клас догодина, в училището останали неприятно изненадани. От 10% учениците по изкуствата трябва да бъдат сведени до 1%.

"За съжаление, ако трябва да сведем на 1% на регионално ниво, тук влизат и училищата, които са към Министерството на културата, с изкуства и т.н., нашите училища към Министерството на образованието излизат извън обхвата на тези проценти", каза Мая Зафирова, директор на 140-то СУ.

БНТ: Тоест вие не трябва да съществувате?

Мая Зафирова: Може да се каже, че да.

"Аз се надявам, че всички ученици, които се обучават в професиите по изкуства, няма да трябва да ги насочваме да се зидаро-мазачи или каквито и да са други специалисти, независимо, че има необходимост. Защото те това го учат с желание и се раздават постоянно и се надявам този 1% не само да бъде увеличен, даже ще увеличаваме все повече интереса към професиите, свързани с изкуства", коментира Марио Гергинов, зам.-директор на 140-то СУ.

Според указанията на министерството трябва да се намалят с 6 на сто и учениците в област "Туризъм и услуги" и да се увеличат тези в "Техника" и "Строителство". Още една голяма промяна се предвижда. Местата за обучение по професии да са 60% от всички. Така за профилираните паралелки остават едва 40%. Отбелязва се, че София, Кърджали, Шумен и Смолян най-силно изостават от тези цифри, но в рамките на три години трябвало да се доближат до тях. Това обаче трудно може да се случи.

"В София родителите сами казват, че интересът е към езиковите и профилираните паралелки. Тук би могло да се насочи вниманието към по-интензивно изучаване на дадения език по различни предмети, с различни профили, включително и STEM, но не към разкриване на професионални паралелки в обикновените гимназии", каза Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета .

Директорите са написали писмо до министерството, че са против приемът след 7-и клас да се централизира и да се съсипват паралелки по изкуствата. Искат и промените да са плавни, а не прибързани. Колкото до кандидатстването тази година - випускът в София е по-малък, от 12 410 деца, но и общо паралелките са намалени с 21.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пд продаде Джовани в Китай
Локомотив Пд продаде Джовани в Китай
Маргрете Втора с последна обиколка с кралската карета
Маргрете Втора с последна обиколка с кралската карета