НОВИНИ

Заловени във Велико Търново измамници хакнали Фейсбук профила на общински служител

Чрез крупна схема двамата са крали и стоки от големи търговски обекти

bnt avatar logo
от БНТ
20:56, 04.01.2024
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Две крупни измами засякоха полицаи от Велико Търново. В продължение на месец брат и сестра от Габрово са прилагали ловка схема за кражби от големи търговски обекти на територията на цялата страна, но са задържани от търновските полицаи.

Двамата са влизали в обектите като клиенти, но са успявали да отмъкнат незабелязано стоки за над близо 10 хиляди лева. Днес сигнал в полицията е подала и директорката на Дирекция "Социални дейности" в Община Велико Търново, чийто фейсбук профил е бил разбит и за часове измамниците са успели да накарат нейни фейсбук приятели да им преведат пари.

"Влизат в обектите, държат връзка, закупуват обемисти предмети с големи кашони, в последствие скриват по-малки детайли в тези кашони. Отиват, заплащат голямата стока и разчитат на това, че никой не поглежда какво има в кашоните, и по този начин изнасят доста стоки. Даже впоследствие връщат стоката и искат да им бъдат върнати парите, тази която е таксувана. А пък откраднато, което са взимали, го продават или го използват за собствени нужди", обясни гл. инспектор Веселин Райков - началник на РУ-Велико Търново.

Росица Димитрова разказва, че получила съобщение в Месинжър, което не я е усъмнило. Дала разрешение да бъде извадена от Фейсбук група, но така профилът ѝ бил хакнат.

"Но най-голямата драма започна, когато мой познат ми се обади по телефона и ми прати какво върви като чат в Месиндър от мое име. Текстът е един и същ, че аз съм на лаптоп, че не мога да говоря, че не мога да отговоря на Месинджър, че не мога да отида да си направя някакво плащане, че много ми е спешно това плащане и, че вечерта ще възстановя парите двойно и, че ще платя", обясни потърпевшата.

"Хората не се опитват да направят обратна връзка с истинския собственик по телефон или по друг начин, а наивно отиват и превеждат пари по един код, който им е изпратен", каза гл. инспектор Веселин Райков - началник на РУ-Велико Търново.

За часове измамниците стигнали до десетки фейсбук приятели на Росица, въпреки, че след първите позвънявания тя подала сигнал в полицията.

"Никой не е застрахован! Искам да апелирам всички, че колкото и да обичате човека, колкото и да му имате доверие, първо звъннете", призова Димитрова.

По случая работят полицаи от Велико Търново и колегите им от ГДБОП. Те предупреждават, че това е стара измама и никога не трябва да се отзоваваме на писмени призиви за пари или услуги в социалните мрежи.

Репортер: Зорница Илиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доклад: Фирми на Тръмп получили поне $7,8 млн. чуждестранни плащания, докато е бил президент
Доклад: Фирми на Тръмп получили поне $7,8 млн. чуждестранни плащания, докато е бил президент
Александър Везенков: Наградата "Спортист на годината" ме кара да работя още по-здраво
Александър Везенков: Наградата "Спортист на годината" ме кара да работя още по-здраво