НОВИНИ

Как ще гласуват българите в Испания?

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
21:00, 12.03.2021
Чете се за: 04:30 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Какви са правилата за гласуване в чужбина? В страни извън ЕС могат да бъдат отваряни най-много до 35 изборни секции. В ЕС е без ограничение. Този път Испания се готви да отвори 53 секции засега, защото както вече показа общата картина на подадените заявки, и там българите, които искат да гласуват, са поне двойно повече спрямо последните избори.

В Испания има 125 000 регистрирани българи, но в момента заради сезонните работници са близо 180 000. Но има проблем заради въведените нови мерки срещу коронавируса. Гражданите няма да могат да пътуват от една област в друга без уважителна причина. Дали изборите са уважителна причина?

Испания затяга мерките за Великден, за да спре четвърта вълна на COVID-19, след мъчителните за испанците и опустошителни за икономиката предишни вълни. Въвежда се пълно затваряне на областите, заедно с други мерки. Веселина Гарчева живее в Навара, където забраната за напускане на областта вече е в сила.

"Решението на правителството относно Великденската ваканция забранява събирането на хора, които не живеят заедно. Това е ново в сравнение с коледните празници - тогава се позволи на едни хора да се събират и дори да излизат от автономната си област, но това доведе до третата вълна. В момента опасенията са, че ако не беше взето това решение, щеше да има четвърта вълна", разказа Веселина Гарчева.

Гражданите няма да могат да пътуват от една област в друга без уважителна причина.

"В моя случай аз имам секция наблизо, в рамките на автономната област, което значи, че няма на мен да ми попречи да отида да гласувам", казва Веселина Гарчева.

Желанието на българите в Испания да упражнят правото си на глас ще се приема за уважителна причина, ако се налага да отидат в секция в друга област.

"Разбира се, изборите за Народно събрание 2021 са една уважителна причина. Но броят на секциите, които вероятно ще бъдат отворени на територията на Испания - засега се предвиждат 53 - разбира се, всичко зависи от ЦИК - говори за това, че по места хората имат предвид, че няма да могат да се придвижват на големи разстояния и по места са се организирали, предвиждайки тези препятствия, за да могат да гласуват на по-близки разстояния", коментира Албена Гфелер, временно управляващ посолството на България в Испания.

Желанието за гласуване е огромно. В Испания регистрираните българи са 125 000, но сега има и много сезонни работници и с тях броят на сънародниците ни вероятно е около 180 000. Те активно участват в организирането на вота. За първи път ще бъде разкрита секция в град Палос де ла Фронтера в югозападната част на страната заради големия брой пристигнали сезонни работници, най-вече берачи на ягоди.

"Безпрецедентен брой желаещи са заявили желанието си да гласуват - 7900. В сравнение с парламентарните избори през 2017 година - тогава заявленията са били 3009", каза още Албена Гфелер, временно управляващ посолството на България в Испания

Посолството ни в Мадрид и двете генерални консулства са във връзка с регионалните власти, за да получат информация за санитарните изисквания.

"Всички необходими средства като ръкавици, маски за всички членове, ръкавици предвиждаме за всеки един, който ще влезе да гласува", каза още Албена Гфелер.

Имат и уверения от кметствата, където се очаква да бъдат разкрити секции, че ще им бъдат предоставени помещения за провеждане на вота.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сигнал за проблем с организацията на вота в Пловдив
Сигнал за проблем с организацията на вота в Пловдив
Парламентарни избори 2021: Как ще гласуват трудноподвижните хора
Парламентарни избори 2021: Как ще гласуват трудноподвижните хора