НОВИНИ

Какво се случи в европейските квалификации на 28 март (ОБЗОР)

Борил Гочев
от Борил Гочев
00:10, 29.03.2023
Чете се за: 04:30 мин.
Спорт
вижте случи първия ден квалификациите евро 2024 обзор
Слушай новината

Последният ден от мартенския цикъл в квалификациите за Евро 2024 ни предложи още седем двубоя, а освен това станахме свидетели и на най-голямата изненада до момента в битките за място на шампионата в Германия догодина.

Група A

На "Хемпдън Парк" в Глазгоу Шотландия прекъсна близо 40-годишната си суша без победа срещу Испания и удари "Ла Фурия Роха" с 2:0. И двете попадения за "гайдарите" реализира Скот Мактоминей, като по този начин той осигури и първа загуба за испанците при новия им селекционер Луис де ла Фуенте.

В ранния мач от тази група пък тимовете на Грузия и Норвегия не излъчиха победител и завършиха наравно 1:1 в Батуми. "Викингите", които бяха без голямата си звезда Ерлинг Холанд поведоха чрез Александър Сьорлот в 15-а минута, но малко след час игра Георгис Микаутадзе донесе точката за грузинците за радост на 20 000 привърженици на стадиона.

Така, след първите два кръга начело в класирането са шотландците с 6 точки, следвани от Испания с 3 и Грузия, и Норвегия с по 1. На дъното пък е съставът на Кипър без актив.

Група D

В най-очаквания двубой от тази група съставът на Турция посрещна на стадиона в Бурса бронзовите медалисти от последното световно първенство Хърватия в балканско дерби. "Ватрените" на Златко Далич използваха по-големия си опит, за да стигнат до крайния успех с 2:0, като и двете попадения реализира Матео Ковачич.

По същото време Уелс се наложи с минималното 1:0 у дома срещу Латвия, а автор на единственото попадение стана Кийфър Муур в 41-та минута.

В подреждането лидери са Хърватия и Уелс с по 4 точки, като Лука Модрич и компания имат предимство заради по-добрата си голова разлика. Тимът на Турция заема 3-та позиция с 3 пункта, следван от Армения и Латвия, които са без точки засега.

Група I

Фаворитът в групата Швейцария постигна втора поредна лесна победа в квалификациите, след като надигра с 3:0 у дома отбора на Израел. Рубен Варгас даде аванс на "кръстоносците" в края на първата част, а скоро след почивката Зеки Амдунаи и Силван Видмер оформиха класическия успех за състава, воден от Мурат Якин.

Втората си победа в пресявките записа и селекцията на Румъния, която тази вечер се наложи с 2:1 у дома срещу Беларус. Николае Станчу и Андрей Бурка бяха точни за северните ни съседи в рамките на две минути между 17-а и 19-а, а Владислав Морозов отбеляза почетното попадение за гостите в края на срещата.

В последния двубой от тази група отборите на Косово и Андора поделиха точките след 1:1 в Прищина. Едон Жегрова даде аванс на домакините в 59-а минута, но само 120 секунди по-късно Алберто Росас - Берто възстанови паритета.

В класирането Швейцария и Румъния са на върха с по 6 точки, следвани от тима на Косово с 2. Андора и Израел имат по 1 пункт, докато единствен без актив след първите два кръга е тимът на Беларус на последното 6-о място.

Ето и всички резултати от европейските квалификации от 28 март:

Група A

Грузия - Норвегия 1:1

Шотландия - Испания 2:0

Група D

Турция - Хърватия 0:2

Уелс - Латвия 1:0

Група I

Швейцария - Израел 3:0

Румъния - Беларус 2:1

Косово - Андора 1:1

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И днес има предупреждение за силен вятър в няколко области
И днес има предупреждение за силен вятър в няколко области
Хърватия победи Турция в балканското дерби от европейските квалификации
Хърватия победи Турция в балканското дерби от европейските квалификации