НОВИНИ

Казусът със съобщението "Дневникът е подправен" в няколко секции е нов за експертите (обобщение)

bnt avatar logo
от БНТ
17:43, 02.10.2022
Чете се за: 04:10 мин.
Общество
Слушай новината

В няколко секции изборният ден започна изненадващо. При включване на машините се появило съобщение "Дневникът е подправен". Казусът е нов за експертите, случил се е с няколко машини, на три места в страната - Варна, Свищов и в пазарджишкото село Ковачево. По решение на ЦИК машинното гласуване е било заменено с хартиена бюлетина.

Казусът с двете машини е нов за специалистите. Най-важното, според тях, е че нови случаи не се очакват – дефектът, какъвто и да е, се проявява при включването им. Във варненската 328-ма секция веднага беше организирано гласуване с хартиени бюлетини, и то върви без проблеми. С около 2 часа се забави гласуването в село Ковачево, но малко преди 9.00 часа и там секцията с дефектиралата машина започна работа.

РИК-Варна ще сезира прокуратурата заради надписа "Дневникът е подправен"

Машината за гласуване, на която се появи съобщение “Дневникът е подправен” във Варна, и в момента е в помещението и ще остане на съхранение там до края на изборния ден.

"След като се включи софтуерът, зареди за кратко и веднага изписа съобщение, че "дневникът е подправен". При което единственото, което можеше да направи машината, е един активен бутон ОК, с който се изключваше машината. След консултация с центъра, извършихме няколко действия, но така или иначе машината през цялото време подаваше това съобщение, придружено със звуков сигнал", обясни Ивайло Станиславов, председател на СИК 328 - Варна.

В пазарджишкото село Ковачево техникът установява същите проблеми с едната от двете машини, с които е трябвало да гласуват хората там.

"При монтирането се оказа, че издава някакъв сигнал и не може да заработи. Казаха, че не им се е случвало друг път, при отварянето на секцията техничката беше тук с нас", каза Кирилка Стойчева - секретар на СИК, с. Ковачево.

Две секции в Пазарджишко са без машини, гласуването продължава с бюлетини

"Не знам дефектна ли е, какво е, но не заработи и затова ние се принудихме да се обадим до РИК, след това и до Централната избирателна комисия, за да разберем дали да чакаме човек, който да поправи машината или да започнем на хартия", каза Яшар Муса - председател на СИК, с. Ковачево.

И в Ковачево гласуването с хартиени бюлетини не е предизвикало проблеми. От ЦИК са взели номерата на машините и заедно с изпълнителя и експертите ще търсят причините да се появи подобен надпис.

"Дневникът е подправен": ЦИК проверява защо подобен текст се появява на някои от неработещите машини

"Софтуерът е на българската държава, но параметризирането на софтуера за тези избори се извърши от "Сиела Норма", но е проверено от институциите, на които е възложено това. Аз, като юрист, мога само да предполагам, че проблемът е софтуерен, а не хардуерен, но дали е така ще разберем след изборите", заяви Росица Матева, говорител на ЦИК.

Проблемът ще бъде анализиран подробно след изборите, след като машините за гласуване бъдат прибрани в склада. От "Сиела Норма" заявиха, че по договор не могат да коментират до месец след изборите.

По темата работиха Светлана Ганчева и Ангел Узунов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От 4-те секции в Сърбия само в една се гласува с машини
От 4-те секции в Сърбия само в една се гласува с машини
"Галъп": 28.7% e избирателната активност към 17.00 часа
"Галъп": 28.7% e избирателната активност към 17.00 часа