НОВИНИ

Килиан Мбапе: Да си капитан е отговорност, няма да се налагам

Борил Гочев
от Борил Гочев
21:15, 23.03.2023
Чете се за: 03:52 мин.
Спорт
килиан мбапе пропуснал днешното занимание франция
Слушай новината

Новоизбраният капитан на националния отбор на Франция Килиан Мбапе заяви в интервю, че няма да се промени, въпреки че оттук нататък лентата ще стои на ръката му.

Звездата на ПСЖ сподели, че за него капитанът трябва да бъде обединител и разкри, че самият той няма намерение да налага мнението си на останалите футболисти в съблекалнята.

"Добрият капитан е играч, който е обърнат преди всичко към отбора. Той трябва да бъде обединител и да поведе другите след себе си. Това зависи от характера на всеки. Аз ще съм обърнат към другите. Нямам голям опит като капитан и има важни играчи в тима. Нямам желание да решавам, да се налагам, а да дам възможност на другите да се проявят. Ние сме обединена група и сме го доказвали в големите си мачове. Аз няма да се променям. Думата ми се чува в съблекалнята. Трябва да мислим за колектива, трябва да имаме обща цел", започна Мбапе.

Младият французин коментира и слуховете, че един от неговите по-опитни съотборници Антоан Гризман е бил много близо до това да прекрати кариерата си при "петлите", след като самият той не е бил избран за новия капитан на тима след оттеглянето на Юго Лорис.

"Говорих с Антоан (б.а. - Гризман). Той беше разочарован, че не е капитан и това е обяснимо и нормално. Това е очаквана реакция. На негово място щях да реагирам по същия начин. Той е десет години в отбор, може би е най-важният играч в ерата на Дидие Дешан. Но аз няма да съм над него в йерархията. Той има опит, който аз нямам. Антоан е уважаван и обичан от всички. Ще бъде жалко да не използваме опита му и радостта му от живота. Ще се държим ръка за ръка, за да печели Франция", сподели звездата на ПСЖ.

Накрая Килиан Мбапе разкри, че за него е сбъдната мечта да бъде капитан на Франция и допълни, че ще бъде по-различен лидер в сравнение със своя предшественик Юго Лорис.

"Аз съм капитан на страната ми, това е сбъдната мечта. Бях много доволен, когато ми съобщи треньорът. Но това е нова отговорност. Няма да си вкарам допълнително напрежение, това няма да промени начина ми на игра", каза французинът.

"Всеки може да бъде капитан според личността си. Аз не съм като Юго (б.а. - Лорис) и той не е като мен. Всеки е различен капитан и аз ще бъда различен. Не мисля, че треньорът ме посочи за капитан с надеждата да правя същото като Юго", завърши новият капитан на "петлите".

Килиан Мбапе ще изведе за първи път националния отбор на Франция с капитанската лента утре вечер по време на домакинския мач на тима срещу Нидерландия на старта на квалификациите за Евро 2024.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младеж загина, след като бе блъснат от влак по линията София - Бургас
Младеж загина, след като бе блъснат от влак по линията София - Бургас
След 14 часа и преследване с дрон: Задържаха рецидивист край Стрелча
След 14 часа и преследване с дрон: Задържаха рецидивист край Стрелча