НОВИНИ

Код червено: Температурните рекорди и невижданите жеги продължават

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
22:00, 17.07.2024
Чете се за: 05:25 мин.
У нас
Слушай новината

Затоплянето в Европа и България ще продължи, показват данни на климатолозите.

Засега горещите вълни са предимно през юли и август, но в бъдеще периодът ще се увеличи и ще обхване всички летни месеци - от юни до септември.

Според метеоролозите това лято са нeобичайни не толкова горещените, колкото продължителността им - вече 12-ти ден. Нещо, което не се е случвало преди.

"Като е характерно не толкова екстремни максимални температури, колкото високи средно денонощни температури. Например за София до този момент те надвишават с три градуса средномесечната температура и се очаква този юли месец да бъде един от най-горещите откакто има измервания в България", каза Георги Ценов, метеоролог.

Хората различно приемат горещините, т.е. субективно е отношението ни към тях. Синоптиците са изготвили специална карта на местата у нас, където горещините се усещат най - много, с поне 4 градуса повече.

"Районните, в които се усеща температурата от 40 градуса като над 44 градуса са обозначени на картата с розово .Това са предимно райони в равнината част на страната където през деня са най-високите температури", обясни Анастасия Стойчева, метеоролог.

Тук са отчетени и други метеорологични характеристики като вятър, важност на въздуха. Това също е много важно при усещането за температура. При по-голяма влага температурите се усещат по-тежко от хората.

Необичайното при тази гореща вълна са и високите минимални температури. Дори и през нощта те са около 27 градуса и човек не може да почине от жегите през деня.

"Тази сутрин по черноморското крайбрежие имаше температури в порядъка на 27, 28 градуса. Така че наистина човешкият организъм се затруднява от това, че и нощните температури са високи", допълни Анастасия Стойчева

За Варна този юли е най-горещия откакто се води статистика.За последните 34 години средномесечната температура тук през юли се е повишила с градус и половина.Днес мнозина търсиха спасение и прохлада в морската вода.

"Чести случаи са на пациенти, които са колабирали, с ниско кръвно налягане. Ниското кръвно се получава при пациенти, които са били дълго време на слънце и са дехидратирани, не приемат течности", коментира д-р Филип Митев, анестезиолог-реаниматор.

"Моите съвети към възрастните са лятото да ползват повече за плаж сутрешните часове от 8 до 10-10.30. и следобедните часове след 4 до 6.30 – 7", каза д-р Филип Митев, анестезиолог-реаниматор.

В Благоевград живакът достигна 39 градуса.Значително повече са хората, потърсили помощ в спешното отделение. Поне по шест души на ден идват със симптоми на топлинен удар .Заради жегата много фирми и общински предприятия в града са с променено работно време.

"Топлинния удар налага незабавна медицинска помощ. Най чувствителни са пациенти над 65 години и деца под 4 години, както и хора с наднормено тегло, с високо кръвно налягане", уточни доктор Александър Костов, завеждащ спешно-приемно отделение на МБАЛ Благоевград.

"Ние сме до два часа. На две смени работим. Плискаме се с вода, мокрим се, целия съм", каза Благой, работещ в озеленяването.

Ето какво споделиха други граждани:

"Седим се в къщи по климатиците и чак вечерта излизаме, иначе не се излиза на това време. Аз просто не излизам по това време, сега бяхме на гости и за това сме на вън иначе просто не излизам по това време".

"Вечерта след 10 излизаме. Благоевград, Сандански Петрич дори и вечерта е 30 градуса, задушно, отвратително, не се спи. На климатици сме и така".

"Не съм излизал тези дни, но сега ми се налагаше да изляза до Благоевград. В-с В Сандански последните дни температурите са над 40 градуса? Да много е топло. 43 близо снощи, съобщиха. В-с На тази температура как се живее? С климатици, постоянно са включени. Сутрин към 9-10 часа ги включваме и до вечерта не ги изключваме докато не заспим. Не го изключваме, всеки ден е едно и също иначе край загиваш, не се диша".

Прогнозата е, че през уикенда започва слабо захлаждане, което ще продължи до края на юли .Температурите ще са високи, но не и колкото през последните дни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец отстъпи на Динамо Батуми, но продължава в Шампионса лига
Лудогорец отстъпи на Динамо Батуми, но продължава в Шампионса лига
Български ученик стана единственият в света с тройно злато от международните олимпиади по химия и биология
Български ученик стана единственият в света с тройно злато от международните олимпиади по химия и биология