Кой ще подкрепи проектокабинета на ИТН? - коментар на Първан Симеонов и Стойчо Стойчев

от БНТ
08:32, 15.07.2021
Чете се за: 04:35 мин.
Политика
Слушай новината

Със своя нестандартен и изпреварващ ход Слави Трифонов, който обяви структура, състав и приоритети на кабинет в деня след изборите, отвори дебата за формиране на нов кабинет.

В студиото на "Денят започва" коментар на политическата ситуация в страната направиха политолозите Първан Симеонов и Стойчо Стойчев.

Симеонов коментира, че за пръв път ГЕРБ загуби избори, това е исторически момент, а никой не обсъжда това.

"Защото на 12-ия час някъде партиите на протеста се скараха. Едва ли самият Борисов е очаквал такъв подарък. Той вероятно седи с пуканки в скута и гледа, и понеже е Борисов, вместо да ги остави да се излагат, реши и той да излезе да се изложи. И се изложи не малко, защото не може да си сдържа нервите", каза той.

Според него се е получила очевидна ревност от страна на "Демократична България", че не участва в правителство на Трифонов. Ревност, че той е измислил една доста добра прозападна, проатлантическа рецепта.

"Правителството му е правено по западняшки правила. Това е правителство, което гледа да се хареса на Америка. Трифонов вероятно си мисли, че е постъпил честно, защото е спечелил изборите и е поел отговорност, нещо, което се очаква, както разбира той политиката: едни млади и неопетнени хора, в шоуто така мислят, че като сложиш правилните хора на правилните места и ще стане правилното нещо. В политиката не е така, но те така разсъждават, което е наивно красиво", коментира още Първан Симеонов.

Според него появата на хора от НДСВ по студиата сутрин е много лоша услуга за Слави Трифонов.

"Да те бъзикат, че си римейк на НДСВ и ГЕРБ, и ти да сложиш премиер от НДСВ, е политическо самоубийство. Ако има нови избори утре, партията на Слави Трифонов е надолу. Това е обезвредена бомба, вместо да избухне тази бомба, тя гръмна преждевременно. Все още имат шанс да седнат да преговарят, защото това е поръчката от народа. Обратното ще означава провал в по-лесната фаза, те по-трудното направиха", допълни Симеонов.

По думите на Стойчо Стойчев този ход на Слави Трифонов действително е бил голяма изненада. Освен изборните резултати и политици, и политолози са очаквали каква ще бъде конфигурацията на следващата власт поне за една-две години предварително.

"Очакваше се да има едно правителство, излъчено от трите партии, т.нар. на промяната, което да се ангажира с управлението на страната. Всеки се беше примирил с ролята си - старите управляващи на опозиция, новите - реформатори на мнозинство. Изведнъж този ход на Слави Трифонов срути цялата конструкция. Типично за популистка партия Трифонов излезе с едно нещо, което според него му гарантира политическа почтеност и отговорност към избирателите, каза: Аз няма да се занимавам с никой от провалилите се политици в парламента, защото той и другите партии на протеста ги окачестви към статуквото", коментира Стойчев.

По думите на Симеонов Слави Трифонов подценява едно нещо, той застава срещу прозападната либерална прогресивна общност, групирана около "Демократична България", която е изключително креативна и може да го направи за смях за една седмица. Според него Трифонов е подценил и факта, че хората харесват служебния кабинет.

Според Стойчев отказът на служебните министри да влязат в кабинета на ИТН също е изключително силен удар срещу лидера им.

Какъв е шансът 46-ият парламент да излъчи кабинет - вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Спасиха и нахраниха три таралежа
Спасиха и нахраниха три таралежа
Милен Велчев: Предложените от Трифонов министри са успешни професионалисти
Милен Велчев: Предложените от Трифонов министри са успешни професионалисти