НОВИНИ

Манупулативни публикации внушават, че средната заплата в Москва през март е 2180 евро

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
16:07, 30.03.2024
5125
Чете се за: 12:50 мин.
По света
Слушай новината

Публикация във Фейсбук, натрупала над хиляда реакции, повече от 500 споделяния и десетки коментари, внушава, че средната работна заплата в Москва е висока, а цените на основни храни и услуги са ниски.

Според твърденията средната работна заплата в Москва за март по данни на руската държавна статистика е била 2180 евро, а основни стоки са много евтини.

Нашата проверка на факти показа, че твърденията в публикацията са манипулативни, а средната заплата в Москва за 2023 и първите месеци на 2024 г. е значително по-ниска от посоченото по-горе.

В посочените в твърдението цени има такива, които съвпадат с данните на "Росстат", но при други разминаването е в пъти.

Прави впечатление, че цените на бензина и пътуването с метро съвпадат, тези на бананите и свинското месо приблизително се доближават до твърдението, но цената на картофите е двойна според официалната статистика, а цената на електроенергията е почти 9 пъти по-висока спрямо твърдението.

В публикацията се твърди още, че средната работна заплата за месец март в Москва е 2180 евро по данни на “Росстат”.

Към 9 март не е възможно да има официална статистика за заплатите за настоящ месец, който освен всичко е в самото си начало. Това автоматично прави твърдението невярно, но все пак проверяваме какви са заплатите в руската столица.

Допитваме се до официалната статистика, като взимаме данните за месец март 2023 г., средногодишната работна заплата за същата година и показателите за последните актуализирани месеци. Статистиката е само за град Москва, тъй като твърдението е свързано с руската столица.

Ето какво в действителност показва руската държавна статистика

Средната работна заплата в Москва според Росстат за 2023 г. е 136401.3 рубли или приблизително 1358.65 евро.

През месец март 2023 г. тя е била приблизително 1413 евро, до ноември намалява до 1283 евро, за да се вдигне рязко, но през декември, до 2177 евро.

На сайта на руската държавна статистика няма обяснение за резкия скок. Липсват и окончателни данни за първите месеци на тази година.

Руски издания, обаче, цитират предварителни данни на Министерството на икономическото развитие на Русия и на Пенсионния фонд на Русия, според които средната заплата в Москва за първите месеци на 2024 г. спада отново рязко до нивата отпреди декември и е около 136401 рубли или 1369.30 евро.

По данните на Росстат средната работна заплата в Русия за 2023 е почти двойно по-ниска от тази в Москва - 73709.3 рубли или 739.95 евро.

Портал за предлагане на работа и подбор на кадри предоставя данни за първите месеци на 2024 г. Данните за Москва показват, че средната работна заплата на януари и февруари е 81 763 рубли или 814 евро. Платформата прави уточнението, че данните са на базата на предложенията на работодателите, без да се включват премии и надбавки.

Обобщената статистика на Росстат за четвъртото тримесечие на миналата година показва приблизително съвпадение на данните от портала. Според тях средномесечната заплата за цялата страна възлиза на 83 684 рубли (840.08 евро), като се увеличават в сравнение със същия период 2022 г. с 16,3%.

Статистика в контекста на война и санкции

Руските статистически данни показват състоянието на икономиката в Руската федерация в условията на война и санкции.

Този месец Централната банка на Русия призна, че военната офанзива на Москва е довела до трайно висока инфлация и недостиг на работна ръка.

Управителят на банката Елвира Нибулина обяви, че през март цените отново са тръгнали нагоре. В опит да охлади темпа на нарастване на инфлацията, Централната банка остави без промяна основния си лихвен процент - на ниво от 16 на сто.

"Отново се наблюдава напрежение на пазара на труда. Според анкети в предприятията най-голям недостиг на кадри има в металургията, фармацевтиката, химическата промишленост и минното дело. В такива условия конкуренцията на фирмите за работници расте. Това, по правило, не води до значително увеличение на обема на стоките и услугите, а до повишение на цените", казва Елвира Нибулина, управител на Централната банка на Русия.

В анализ на специализираното издание "Бизнес инсайдър" от 25 януари 2024 г. се посочва, че Москва се нуждае от рекордните 2,3 милиона работници, за да попълни наличните свободни работни места на фона на официалните данни на руското правителство за историческо дъно на безработицата от 2,9%.

Търсят се инженери, машинни оператори, шофьори, заварчици, които обаче намират еквивалентно или дори по-добро заплащане в частния сектор, отколкото работейки за руското правителство. Борбата за кадри е довела до ръст на заплатите в частния сектор с 8% до 20% в Русия миналата година, според данни на руската агенция за подбор на персонал “Суперджоб”.

Това поставя правителството в трудна ситуация. Недостигът на работна ръка е толкова сериозен, че Русия дори се върнала към съветската практика да използва затворнически труд, за да подкрепи изпадналите в затруднение индустрии. Само в Москва затворническият труд се оценява на приблизително 19,1 милиарда рубли, или 204 милиона долара, пише още "Бизнес инсайдър".

На фона на продължаващата вече трета година война в Украйна, руската държава увеличава заплатите в армията и предоставя различни стимули. Въпреки това ръстът на месечната заплата в армията е доста под нивата в частния сектор - около 10 на сто, посочват от бизнес изданието.

"Русия разчита основно на доброволци във войната си срещу Украйна, като за младши длъжности в руската армия се предлага заплащане от 210 хиляди рубли или около 2091 евро месечно. Това е близо три пъти над средната заплата на национално ниво, според Министерството на отбраната на Обединеното кралство. Въпреки това възнагражденията на други места изглежда правят заплащането на военните по-малко привлекателно", се посочва в статията.

Изброените факти и процеси могат да бъдат частично обяснение защо показателите през декември се различават драстично от общата картина, макар и да остават единичен случай.

На този фон, броят на руснаците, които казват, че заплатата не им стига, за да покрият основните си разходи, се е увеличил с 20 процентни пункта за две години до почти 50%, тъй като Москва насочва рекордни средства от бюджета си за финансиране на войната в Украйна. Това показва проучване на компанията за подбор на персонал Headhunter, цитирано от Ройтерс.

Допитването, извършено през октомври сред почти 5000 души, показва, че за 45% от анкетираните заплатата им не е достатъчна, за да покрият основните си разходи. Други 36% отговарят, че им стига, но трудно.

Снимки: БГНЕС

Руската икономика е обект на санкции от страна на ЕС още от 2014 г. заради Украйна. Мерките са предназначени да отслабят икономическата база на Русия, като я лишат от ключови технологии и пазари и като значително ограничат способността ѝ да води война. Ограничителните мерки не са насочени срещу руското общество. Ето защо сектори като хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство, здравеопазването и фармацевтиката са изключени от наложените ограничителни мерки.

Въпреки това цените на храните в Русия от декември 2022 г. до декември 2023 г. са се увеличили с 8,86%. Това е болезнено за най-бедните слоеве от населението, които харчат значителна част от семейния си бюджет за храна.

Икономическите показатели, обобщени от Европейския съвет, сочат, че ограничителните мерки, предприети в Европа и на други места срещу Русия, са оказали въздействие върху руската икономика и тя се свива прогресивно.

Руската Централна банка отчита инфлация от 7,7% за февруари 2024.

Манипулативни внушения в контекста на президентските избори

Връщайки се към публикацията във Фейсбук, се оказва, че тя е направена буквално дни преди президентските избори в Русия, които Путин очаквано спечели. Нещо повече - тя е част от поредица от проруски публикации, а авторът ѝ - Иван Спирдонов е популярен анализатор в проруски издания у нас.

Иван Спирдонов е с биография на политик, историк и журналист.

Политическата му кариера започва като активист на СДС в зората на демокрацията. В края на кабинета на Иван Костов е зам. областен управител на област Велико Търново. През 2018-а оглавява структурите на ПП "Възраждане" във Велико Търново, която впоследствие напуска. Сред основателите е на ПП "Чест" - "Чиста, единна и суверенна татковина".

Междувременно работи и като журналист. Издава и книги, сред които "Сатанизмът unlimited - Самоунищожението на бялата раса".

Напоследък е един от анализаторите, които използват проруските издания у нас като "Поглед инфо", "Лентата", "Свободно слово", "Дума".

Твърденията в публикацията му е надградено от публикации в руски и български сайтове в предишните дни.

На 7-и март руското издание "Комерсант" публикува статия със заглавие – "Бедността достигна исторически мининум".

На 8 март българското издание obektivno.bg публикува статията „Нивото на бедност в Русия падна до исторически минимум – какво е обяснението“, в която освен, че се позовават на руската публикация, включват и коментар от икономическия анализатор Григор Сарийски:

„Например, литър бензин в Русия е 55.21 рубли, което е приблизително 1 лв. Цената на млякото е приблизително 100 рубли или под 2 лв. 1 kWh за домакинство струва 5.380 рубли или 0,1 лв. У нас средната цена е 0,247 лв.“

Същият ден статията се появява и в изданието faktibg.com. На 9 март публикацията вече е на сайта на „Гласове“.

Публикацията на Спирдонов се появява на 9 март и допълва веригата от проруски публикации, насочени към българска публика.

Заключение: Твърдението е манипулативно и е част от поредица проруски публикации, насочени към българската публика. Публикацията внушава, че животът в Москва е евтин, а стандартът - сравнително висок. Твърденията за цените, обаче, са само частично верни, а размерът на средната заплата се различава драстично от посочения в публикацията.

По публикацията работиха: Ива Стойкова и Мая Димитрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Удължава се забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца
Удължава се забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца
Ботев Враца дочака първи успех през пролетта след петголово шоу срещу Хебър
Ботев Враца дочака първи успех през пролетта след петголово шоу срещу Хебър