НОВИНИ

Проверка на факти: Пътували ли са много повече в чужбина министритe от кабинета "Денков-Габриел"?

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
13:20, 18.07.2024
Чете се за: 13:25 мин.
Проверка на факти
Министерски съвет
Слушай новината

Месец преди разпадането на сглобката между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ Бойко Борисов направи поредица изказвания за броя на командировките и нощувките на министрите от кабинета "Денков-Габриел" като внушението беше, че те пътуват повече в сравнение с министрите от предишни кабинети.

На 1 февруари 2024 г. лидерът на ГЕРБ заяви в кулоарите на парламента:

"От едната страна ми се задава въпрос що участвам в сглобката, а от другата страна ми казват: "нашите министри ще продължат да управляват и ще си правят каквото искат - ще пътуват, 'дет' си искат". Министри с 40, 50, 60 000 командировъчни платени. Страховито разхищение в правителството. Аз си спомням - вие ядките ми броихте в правителствения самолет, комисии в парламента правихте, сега самолет след самолет лети."

На 27 февруари 2024 г. Бойко Борисов каза по време на брифинг в централата на партията:

"Ние се превърнахме в пътуващи министри, от които научаваме какво се случва в България ... Самоволни, самохвални, желаещи да си използват последните като кой където може да завари и да пътува, да пътува, да пътува, все едно, повтарям - политиката не се прави в България в полза на хората...Имайте предвид, че това, което казвам сега, съм помолил Мария Габриел в последната графа некъде при оценката на министрите, по мое време имаше доклади, всеки министър като се върне от чужбина пише доклад до МС какво е свършил там. Без да са включени всички, само на първо четене "кабинетът на външните работи", айде например, г-жа Милена Стойчева - 46 нощувки в чужбина, пет в Брюксел. Кирил Вътев - 24. Докато земеделците тука се бият с домати по улиците, 24 дена, това са денонощия, с дни. Румен Радев - т.нар енергиен министър 24 плюс пет в Брюксел. По месеци ги няма. Юлиан Попов от екологията, видях го и него в делегацията - 42 нощувки, командировка в чужбина. Иванка Шалапатова - 30 и това са само част от тях. А Зарица, Зорница, Зарица - това, ако не знаете е министърът на туризма - над 50 до този момент. Ето това е истински министър на туризма - да пътува, да обикаля, да вижда, да гледа красотите на света".

На 18 март на Фейсбук страницата на ГЕРБ-София в публикация е цитиран Бойко Борисов:

"Вместо да проведем разговор за политики, разбрахме, че за тях е важно всички да имат министерски кабинет, командировки в чужбина на държавна сметка и шофьор."

Тези изказвания се случиха в контекста на преговорите за ротацията на кабинета, както и в навечерието на предстоящата командировка до САЩ на част от кабинета. Командировката на българската делегация в крайна сметка се реализира, но без участието на премиера Николай Денков. Преговорите за ротацията се провалиха, което доведе до предсрочните парламентарни избори.

Пътували ли са повече в командировки в чужбина министритe от кабинета "Денков-Габриел"?

За да съберем необходимата информация, изпратихме запитване до всички 19 министерства, както и до Министерски съвет по Закона за достъп до информация с въпроса:

"Колко нощувки в чужбина, платени с държавни средства, са имали политическите лица, изпълняващи ролята на министър/министър-председател за съответния период?"

Периодът, който сравняваме, е 9 месеца - толкова, колкото трае управлението на кабинета "Денков-Габриел" преди да подаде оставка. Избираме първите девет месеца на управление на съответните кабинети. Нито един от изследваните периоди не попада в рамките на ковид пандемията, когато командировки нямаше:

  1. Кабинетът "Борисов-3" за периода: 4 май 2017 - 4 февруари 2018 г.
  2. Кабинетите "Донев" за периода: 2 август 2022 г. -3 февруари 2023 г.; 3 февруари 2023 - 6 май 2023
  3. Кабинетът "Денков-Габриел" за периода: 6 юни 2023 - 6 март 2024 г.

Резултатите разделяме в три основни категории:

  • сравним брой нощувки на министрите в различни периоди в едно министерство;
  • значима разлика в броя на нощувките на министрите в различни периоди в едно министерство като ги разделяме по кабинети;
  • общо брой нощувки сумарно на съответния кабинет за изследваните периоди.

Изчисляваме и по колко нощувки средно се падат на един министър в съответния кабинет като делим общия брой нощувки на един кабинет на броя на министерствата.

Важно уточнение е, че по време на кабинета "Борисов" две министерства не са съществували - на иновациите и на електронното управление.

Бойко Борисов и Николай Денков имат еднакъв брой нощувки в чужбина - по 20. Гълъб Донев има 2 нощувки в чужбина. По-долу следва анализ на нощувките на министрите от трите кабинета.

Анализът на изпратените отговори по ЗДОИ показа, че:

  1. Най-пътуващият министър от всички 55-има, които са обект на запитването, е министърът на енергетиката от служебния кабинет "Донев" - Росен Христов има 51 нощувки в командировка зад граница. След него, с по 49 нощувки, се нареждат двама представители на кабинета "Денков-Габриел" - министърът на финансите Асен Василев и министърът на туризма Зарица Динкова.
  2. Най-много нощувки имат от кабинета "Денков-Габриел" при сравнение на кумулативния брой нощувки на трите кабинета. 19-те министри от последното редовно правителство имат 352 нощувки. 19-те министри от кабинетите "Донев 1 и 2" са направили 261 нощувки за сметка на държавната хазна. Министрите от кабинета "Борисов 3" за изследвания период имат 239 нощувки. Те обаче са с двама по-малко - 17.
  3. Средно един министър в кабинета "Денков-Габриел" е имал 18 нощувки, в кабинета "Донев" - 14, в кабинета "Борисов" - също 14, тоест министрите от кабинета "Денков-Габриел" са пътували със средно 4 нощувки или 22% повече от министрите от кабинетите "Борисов-3" и "Донев".
  4. Сравнението на нощувки по министерства показва:
    • в 4 министерства броят на нощувките в чужбина за сметка на държавата са сравними като брой;
    • в 5 министерства най-много нощувки имат от "Борисов-3" (където има двама министри по-малко);
    • в 2 министерства министри от кабинетите "Донев" са пътували най-много;
    • в 8 министерства повече са пътували министрите от "Денков-Габриел".

В табличен вид показваме обобщените резултати на нощувките на министрите, платени с държавни средства:

  • Министерства със сравним брой нощувки

Сравним брой нощувки има в четири министерства - на културата, на електронното управление, на правосъдието и на земеделието.

  • Министерства със значима разлика в нощувките с превес на кабинета "Денков-Габриел"

В осем министерства превес в броя на нощувките в чужбина, платени с държавни средства, имат министри от кабинета "Денков-Габриел". Това са министерствата на вътрешните работи, на иновациите, на отбраната, на туризма, на труда и социалната политика, на икономиката, на финансите и на околната среда.

От МВР не спазиха посочения във въпроса ни период за двама от министрите - Валентин Радев и Иван Демерджиев. Така посочените нощувки на Радев са за 17 месеца, а на Демерджиев - за 10 вместо 9 месеца. Това обаче не променя резултата.

Зарица Динкова има само един заместник-министър, пишат от ведомството, съответно цялата представителна дейност в областта на международните отношения в туризма е осъществена единствено от министъра на туризма. Тя има почти двойно повече нощувки в сравнение с Марияна Николова.

Тодор Тагарев има три пъти повече нощувки в чужбина в сравнение с Красимир Каракачанов. По време на управлението на министрите Тодор Тагарев и Димитър Стоянов е в ход войната в Украйна.

Милена Стойчева е нощувала в чужбина за сметка на държавата два пъти повече от Александър Пулев. Кабинетът "Борисов" няма министър на иновациите по време на техния мандат.

Асен Василев като финансов министър има над два пъти повече нощувки в сравнение с Кирил Ананиев. Периодът, в който Василев е начело на министерството, се характеризира със засилени усилия страната да договори членството в еврозоната.

  • Министерства със значима разлика в нощувките с превес на кабинета "Донев"

В две министерства - на енергетиката и на здравеопазването - най-много нощувки имат министри от кабинетите "Донев".

Росен Христов е най-пътуващият министър с пренощуване на държавна издръжка от всички 55 министри в тези три кабинета за изследвания период. Само от министерството на енергетиката ни предоставиха и информация за дестинациите на пътуванията на министрите по време на целите им мандати. От нея става ясно, че Теменужка Петкова най-често е пътувала до Руската федерация (7 пъти), Росен Христов - до Турция (8 пъти), а Румен Радев - до Белгия и Гърция (по 4 пъти).

Здравният министър в кабинетите "Донев" Асен Меджидиев нощува четири пъти повече в чужбина от Христо Хинков от кабинета "Денков-Габриел".

  • Министерства със значима разлика в нощувките с превес на кабинета "Борисов"

Кабинетът "Борисов" има петима министри, които водят значително в броя на нощувките в чужбина спрямо другите кабинети.

Министърът на транспорта Ивайло Московски има четири пъти повече нощувки в сравнение с колегата си Георги Гвоздейков.

Спортният министър Красен Кралев е нощувал в чужбина почти три пъти повече от Димитър Илиев.

Регионалният министър Николай Нанков има 4 нощувки в чужбина, а колегите му от другите две правителства нямат нито една нощувка, платена с държавни средства.

Министърът на образованието в кабинета "Борисов-3" Красимир Вълчев има три пъти повече нощувки в сравнение с другите двама със същия ресор.

Над два пъти повече нощувки за сметка на държавата има Екатерина Захариева в сравнение с Мария Габриел.

По данни на Министерския съвет Бойко Борисов има 20 нощувки в чужбина. Толкова има и Николай Денков. С две нощувки за период от девет месеца е Гълъб Донев.

В данните, изнесени от самия Бойко Борисов, за пътуванията на конкретни министри от кабинета "Денков-Габриел" нито едно число не съвпада с броя на платените от държавата нощувки на тези министри, които ни бяха предоставени от ведомствата по ЗДОИ. Възможно обяснение е, че той включва в броя нощувки и такива, които са платени от институции на Европейския съюз.

За трима от министрите в неговия списък става ясно, че в сравнение с министри от предходни кабинети държавата всъщност е платила за тях много по-малко, отколкото е платила за министри в същите министерства от кабинетите "Донев" и "Борисов".

Заключение: Министрите от кабинета "Денков-Габриел" са направили повече пътувания зад граница с държавни средства в сравнение с министрите от кабинета "Борисов 3" и министрите от служебните кабинети "Донев 1 и 2". Броят на нощувките, които лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов цитира, обаче, не е точен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Иванов: Опитваме да намерим оптималния формат на първенството
Георги Иванов: Опитваме да намерим оптималния формат на първенството
Димитър Кузманов се класира за четвъртфиналите на Чаланджър в Астана
Димитър Кузманов се класира за четвъртфиналите на Чаланджър в Астана