НОВИНИ

Мъртва риба изплува от язовир край Черноморец

Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
21:12, 24.09.2020
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Огромно количество мъртва риба изплува от язовир край Черноморец. Водоемът се използва за напояване на земеделски земи в района. Екоинспекцията, съвместно с Басейнова дирекция, извършва проверка по случая.

Тоновете риба са открити край язовир "Крива круша 1" в землището на Черноморец. Мъртвите екземпляри са от вида сом, шаран толстолоб и щука.

От екоинспекцията в Бургас направиха проверка на място и съвместно с Басейнова дирекция е взета проба от водата.

Събина Русева, главен експерт в Басейнова дирекция-Бургас: Частични резултати има получени, вследствие на което се установява ниско кислородно съдържание във водата и повишение на азот амониев. Поради липса на приток на вода в язовир "Крива круша 1" и малкото количество вода, около 30% от общия обем, вероятно са една от причините за умрялата риба.

Язовирът е общински, но отдаден на концесия. Около мястото няма зауствания или изтичане на отпадъчни води. Кметът на Черноморец е категоричен, че не става дума за умишлено отравяне.

Росен Деспов, кмет на Община Черноморец: Там няма предприятие, тоест, ако има натравяне, то трябва да е умишлено. От язовира се напояват освен земеделски земи и доста животни ходят там на водопой. За тях няма никакви последствия.

Окончателни резултати от проверката ще има другата седмица. А до утре концесионерът на язовира трябва да е почистил напълно водоема от мъртвата риба.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА-София се справи с Б36 Торсахвн и е на прага на групите на Лига Европа
ЦСКА-София се справи с Б36 Торсахвн и е на прага на групите на Лига Европа
БНТ получи награда за популяризиране на туризма в България
БНТ получи награда за популяризиране на туризма в България