НОВИНИ

Пукнатини по Аспаруховия мост във Варна, според АПИ няма опасност за конструкцията

bnt avatar logo
от БНТ
20:42, 24.09.2020
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

За оголена арматура и пукнатини по бетонните елементи на Аспаруховия мост във Варна сигнализира общинският съветник от БСП Мартин Златев. От Агенция "Пътна инфраструктура" казаха, че пукнатините са повърхностни и няма опасност за конструкцията на моста.

Мартин Златев е снимал от най-високия участък на моста. Обяснява, че е видял прогнили, корозирали арматури и компрометиране на гредите, които лягат върху успокоителите, върху лагерите. Според Златев това е опасно, защото не се знае в какъв момент тези части може да се отчупят.

От Агенция "Пътната инфраструктура" увериха, чe мостът е безопасен. "Това са само повърхностни пукнатини в елементите, в бетоновото покритие. За конструктивните елементи няма никаква опасност. В противен случай, ако нашите експерти бяха установили опасност, ние щяхме да затворим моста", обясни инж. Иван Досев, член на УС на АПИ.

До момента са ремонтирани 6 от 11-те съоръжения на Аспаруховия мост. Инвестирани са около 7,5 млн. лв. До края на годината други части от моста няма да се ремонтират.

"Направени са обследвания в края на 2019 г. от Института по пътища и мостове, които установяват, че опасност за конструкцията няма.", категоричен е инж. Иван Досев от АПИ.

Общата сума, която беше определена преди 4 години за ремонта на Аспаруховия мост беше над 30 млн. лв.

Автор: Деян Михайлов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Окончателно - без нощен транспорт в София до края на годината
Окончателно - без нощен транспорт в София до края на годината
Свършиха противогрипните ваксини
Свършиха противогрипните ваксини