НОВИНИ

Масова диктовка в Националната библиотека в навечерието на Деня на Св. св. Кирил и Методий

Айше Сали
от Айше Сали
12:45, 10.05.2024
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

В навечерието на Деня на Светите братя Кирил и Методий Националната библиотека организира масова диктовка, с която ще бъдат проверено колко добре се справят с правописа както обикновени граждани, така и известни личности.

"Отечество" на Любен Каравелов беше произведението, с което близо 80 души провериха знанията си по български език.

"Надявам се това да е само началото. Това да се превърне в една дълготрайна идея и една политика, която да следват и други институции, не само библиотеките, защото библиотеките като цяло - те са естествено посредник между семейството и училище. Казвам това, защото само в библиотеката се влиза по желание", казва доц. Красимира Александрова - директор на Националната библиотека "Кирил и Методий".

В състезанието участваха малки и големи - ученици и хора с различни професии. Сред тях бяха актрисата Антоанета Добрева - Нети, директорът на Музикалния театър Еделина Кънева и водещата на "По света и у нас" Надя Обретенова.

"Дори и да сбъркаме по време на диктовката, точно ние сме хората, които можем да заострим вниманието към това колко е важно да се пише правилно, колко е важно да знаем българския език и колко е важно, когато показваме на нашите деца буквите и когато им казваме: "Посочи твоята буква", да им посочим и още нещо - буквата "О", която е Отечество, буквата "Л", която е любов, буквата "З", която е знание. Много е важно да показваме на децата, че зад чудесните български букви се крият едни общочовешки ценности, които трябва да спазваме", убедена е Надя Обретенова, водещ на "По света и у нас".

"Аз се бях приготвила за по-трудна диктовка, но се надявам, че се справихме добре с моята партньорка по чин", казва актрисата Антоанета Добрева-Нети.

"Аз съм още с учестен пулс, защото бях много притеснена - не за да не се изложа пред другите, а пред себе си, защото изключително много държа на българската граматика и се старая да си освежавам от време на време всички правила. Надявам се да не съм сгрешила", признава Еделина Кънева, директор на Музикалния театър.

Всички участници в днешната диктовка получиха читателски карти, а най-добрите ще получат грамоти.

Още подробности вижте във включването на Айше Сали

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Иванов с тежък жребий в олимпийската квалификация по борба в Истанбул
Георги Иванов с тежък жребий в олимпийската квалификация по борба в Истанбул
Повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с 10%, а не с 11%
Повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с 10%, а не с 11%