НОВИНИ

МОН спря спорна реформа за електронните дневници

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
20:15, 27.08.2024
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Министерството на образованието предложи промени, чрез които от септември догодина всички училища ще трябва да преминат към държавната платформа за електронни дневници.

Досега те имаха възможност сами да избират софтуер, с който да работят, но въпреки това повечето училища използваха платформата Школо. Тези поправки предизвикаха остра реакция от директори, училите и родители. Заради недоволството часове по-късно от МОН оттеглиха наредбата.

Столичното 119-то училище от шест години използва Школо за електронните си дневници. Според зам. директора Стоян Ангелов чрез него те имат много добра отбратна връзка, което липсва в националната системата, тъй като тя е тромава и често дава грешки.

"Тя все още е твърде млада, за да бъде достатъчно добре направена,за да има пълните абгрейди и всички възможности, които дава школо. Към момента Школо дава мигновено обратна връзка все едно,че получавате съобщение в месинджър. На секундата има отсъствие и в същата секунда родителя е уведомен,че детето не е в час.Това все още го няма като функционалност в другата система. Ние трябва да имаме право на избор,защото налагане на монопол, когато не предоставяш най-добрия продукт е връщане назад", каза Стоян Ангелов, зам.-директор на 119-то СУ "Акад. Михаил Арнаудов".

Школо остава предпочитан и от родителите. Училищата, в които учат децата на Деница използват различени платформи за електронен дневник.Според нея информацията в Школо е много по-достъпна.

"По-малката ми дъщеря сега ще бъде осми клас и досега сме използвали Школо. Аз лично съм много доволна. Голямата ми дъщеря, която сега ще бъде 11 клас използват "Админ+" и аз лично не съм много доволна. Много неясно е поднесена информацията, луташ се, а в Школо веднага ти излизат нотификация и е доста по-удобно на родител за работа", каза Деница Йокич, родител.

След недоволство от страна на директори, учители и родители МОН спря общественото обсъждане на наредбата за преминаване към електронните дневници на националната система. Според министър Цоков промени не трябва да се правят преди да бъдат обсъдени с директорите и учителите. Така училищата ще продължат да избират с коя платформа да работят.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инцидентът с падналите парашутисти: Пред БНТ говорят от фирмата, организирала скока
Инцидентът с падналите парашутисти: Пред БНТ говорят от фирмата, организирала скока
Стефка Кожухарова получи медал 100 години Българска федерация ски
Стефка Кожухарова получи медал 100 години Българска федерация ски