НОВИНИ

Без секции за гласуване в Израел и Ливан на предстоящите парламентарни избори

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
13:58, 08.10.2024
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Няма да има избирателни секции в Израел и Ливан на предстоящия парламентарен вот заради напрегнатата обстановка в Близкия изток. Това съобщи на брифинг Цветозар Томов от ЦИК.

719 секции в 57 държави ще бъдат разкрити за вота. Подадени са общо 30 689 заявления за гласуване от българи в чужбина - по-малко отколкото на предишни избори. Основните причини са две - намаляващата всеобща избирателна активност, както и фактът, че на много места не могат да се разкрият секции, защото не повече от 100 души са подали заявления за гласуване.

Българските граждани в чужбина, които са изпуснали срока да подадат заявление, имат възможност да гласуват, като подадат декларация, че не са гласували и няма да гласуват на друго място, припомни Цветозар Томов. Той призова хората извън страната да подават заявления при евентуални бъдещи кампании, защото това улеснява работата на ЦИК.

Комисията няма проблеми с изпълнението на хронограмата и подготовката за изборите протича по график, каза още Томов. Той обаче коментира, че партиите трябва да решат помежду си как ще се образуват съставите на СИК:

"На консултациите винаги има спорове. Винаги досега в крайна сметка се е стигало до споразумения за определяне на съставите на СИК. Ситуацията с вътрешните конфликти е добре известна, обикновено тези консултации продължават 12 часа. Още е рано да кажа дали колегите постигат разбирателство".

Крайният срок за заявления е за гласуване по настоящ адрес е 12 октомври. Също тогава изтичат сроковете за заявления за подвижни избирателни кутии. ЦИК е приела решение за реда за образуване на секции за трудноподвижни хора, както и в лечебни заведения, домове за стари хора.

Продължава и процедурата за регистрация на наблюдатели - срокът е непосредствено до преди изборния ден.

В ЦИК днес се проведоха и консултации с представителите на парламентарно представените в 50-ото Народно събрание партии и коалиции относно предложения за състава на секционните избирателни комисии извън страната за гласуване в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г. в съответствие с изискванията на Изборния кодекс.

В консултациите могат да участват и други партии и коалиции, регистрирали кандидати.

Съгласно хронограмата на ЦИК секционните избирателни комисии извън България се назначават до 14 октомври. Когато партия или коалиция не е направила предложения за състав на СИК извън страната, ЦИК назначава членове на СИК по предложение на ръководителите на съответните дипломатически и консулски представителства на страната зад граница или на министъра на външните работи, или от упълномощен от него заместник-министър.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ездачът Йън Милър, който прекрати кариерата си на 72 години след 10 участия на олимпийски игри
Ездачът Йън Милър, който прекрати кариерата си на 72 години след 10 участия на олимпийски игри
ЕС ще налага санкции на Русия при хибридни атаки и намеса в избори
ЕС ще налага санкции на Русия при хибридни атаки и намеса в избори