НОВИНИ

Ездачът Йън Милър, който прекрати кариерата си на 72 години след 10 участия на олимпийски игри

Канадският състезател по прескачане на препятствия има забележителна кариера в тандем със своя кон Биг Бен, не по-малко легендарен от него.

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
01:00, 08.10.2024
Чете се за: 04:30 мин.
Спорт
ездачът йън милър прекрати кариерата години участия олимпийски игри
Снимка:
Слушай новината

Спортистът с най-много участия на олимпийски игри е канадският ездач Йън Милър. Той се състезава в цели 10 издания на най-големия спортен форум в дисциплината прескачане на препятствия.

Дебютът на наричания от всички “Капитан Канада” е през 1972 година в Мюнхен, където е шести в отборното състезание.

Следва пето място пак с тима на Канада през 1976 в Монреал.

Заради бойкота на Западния свят, Милър не участва на игрите в Москва през 1980 година. Но след това чак до Лондон 2012 година, няма пропуснат олимпийски турнир.

На Игрите в Сидни 2000 дори язди със счупена ръка. Казва: "В отбора няма аз!". Завършва 13-и индивидуално и 9-отборно.

Единственото му отличие от най-големия спортен форум е от 2008-а, годината, в която губи от рак съпругата си Лин. В Пекин печели сребро с тима на Канада, когато е на 61 години.

При последното си участие в Лондон 2012, вече 65-годишен, заема девето място в тандем с кон Стар Пауър в индивидуалната надпревара и пето в отборната. Тогава ездачът поставя рекорд, като става първият спортист в който и да е спорт, от която и да е нация, участвал в 10 олимпийски игри.

Милър има 12 спечелени титли в канадския шампионат по прескачане. Член е на Залата на славата на Канада.

През 2019 година, когато е на 72-годишна възраст, Йън Милър обявява, че се оттегля от международните състезания по прескачане на препятствия, но остава близо до конете, като треньор.

Милър дори е част от щаба на Канада на Игрите в Париж 2024, но неговите сънародници не успяха да се класират за финала в отборната надпревара на турнира по прескачане на препятствия.

„Две думи, които не вървят заедно, са спорт и извинения, така че изобщо няма да правя това. Просто ще кажа, че имаме четири необикновени коня и четирима необикновени ездачи, и това не беше техният ден", казва след това легендарният ездач.

Децата му Ейми и Джонатан също са състезатели по прескачане на препятствия на международно ниво. Дъщеря му прави своя олимпийски дебют в Рио 2016, където завършва четвърта отборно. На Панамериканските игри през 2023-а Ейми Милър завоюва сребърно отличие с тима на Канада.

Изумителен е спортният път на Йън Милър с неговия кон Биг Бен, с когото триумфират в най-престижните състезания по конен спорт между 1983 и 1994 година.

Биг Бен и Йън Милър представят Канада на Игрите през 1984, 1988 и 1992 година.

На Панамериканските игри в Индианаполис 1987, тандемът печели злато и в индивидуалното, и в отборното състезание. През 1988 г. и 1989 г. Милър и легендарният му партньор стават първият тандем, който триумфира в последователни финали на Световната купа.

Със своя любим кон, Милър е шампион повече от 40 пъти в турнири Гран при по целия свят.

През всичките тези години, Биг Бен и неговият ездач печелят над 1,5 милиона долара от наградни фондове.

През 1994-а Биг Бен прекратява състезателната си кариера, а фенонете на конния спорт са имали възможността да го видят отблизо на поредица от изложби в Канада.

Биг Бен умира през 1999 година, на 23-годишна възраст, а след това е погребан на хълм с изглед към фермата Милър Брук, в която прекарва последните години от живота си.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Престъпление и наказание: Двама от обвиняемите по аферата в културата обжалват мерките си в съда
Престъпление и наказание: Двама от обвиняемите по аферата в културата обжалват мерките си в съда
Мемориални събития в Тел Авив: Две отделни церемонии - частна и държавна
Мемориални събития в Тел Авив: Две отделни церемонии - частна и държавна