НОВИНИ

Разбиха организирана схема за укриване на данъци при търговия със зърно и торове

За близо 9 милиона лева е нанесената щета на държавния бюджет

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
15:00, 21.08.2024 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Разбиха организирана схема за укриване на данъци при търговия със зърно и торове
Слушай новината

При съвместна операция на ГДБОП и НАП е неутрализирана организирана престъпна група за престъпления, свързани с данъчната система и пране на пари.

"На 9 август стартира операция на територията на София, Монтана, Враца и Плевен за документиране на престъпната дейност за неутрализиране на престъпната група, която е изградила верига от фирми, чрез които се ощетява дъжавния бюджет", обясни старши комисар Калин Литов, заместник-директор на ГДБОП.

Това, което е установено от разследващите е, че за периода 2021 до средата на тази година от дейността на групата е нанесена щета в особено големи размери на държавния бюджет - близо 9 милиона лева. Досъдебното производство се ръководи от Софийската градска прокуратура и към момента действията по разследването продължават.

В хода на операцията са претърсени 27 адреса, задържани са 9 души, като за някои от тях е взета мярка "задържане под стража". С повдигнати обвинения и привлечени към наказателна отговорност са 6 души, три от които са с мярка "задържане под стража, едно с подписка и две с парична гаранция.

Схемата е действала по две направления - по едното са спестени дължимите данъци при търговия със зърнени култури, а второто направление е при търговия с торове.

"Групата се занимавала с изкупуване на селскостопанска продукция от производители. Тъй като продавачите са неизвестни, цените са подбивани. Създават се няколко фирми, собственост на малоимотни граждани, включително и граждани извън ЕС. Фиктивен стоков приход. Тези фирми нямат собствена земя, аренда, не са получавали субсидии, не са плащали данъци, а вкарват в документи за стокооборот в размер над 90 милиона лева. Така 9 милиона лева от корпоративен данък са спестени. Узаконеният стокооборот се причислява към други фирми. Там има вече реални фирми с реална продукция, така се смесват потоците. Паралелно се търгува и с торове. За да не плащат ДДС се използват фактури от фирмите от първото ниво, така резултатите за ДДС се регулират. Сключвайки фактури за нереално доставки е нанесена щета за около 2 милиона лева", обясни Евгени Нанков, заместник-изпълнителен директор на НАП.

Задържаните са български граждани, а разследването е от няколко месеца.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима души са застреляни в училище в Северозападна Босна
Трима души са застреляни в училище в Северозападна Босна
Атлетико Мадрид обяви трансфера на Конър Галахър
Атлетико Мадрид обяви трансфера на Конър Галахър