НОВИНИ

България завърши на 12-то място на еврошампионата по водна топка за юноши до 19 г. в Бургас

Българските ватерполисти отстъпиха на Румъния в последния си мач от турнира.

националният отбор българия водна топка юноши завърши европейското първенство бургас
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
12:41, 06.09.2024
Чете се за: 02:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Националният отбор на България по водна топка за юноши до 19 години загуби от Румъния с 13:18 (2:2, 4:3, 4:7, 3:6) и завърши на 12-то място на европейското първенство във възрастовата група в Бургас.

"Трикольорите" изиграха добро първо полувреме, след което се оттеглиха с аванс от 6:5, но след почивката допуснаха обрат.

Александър Каменов и Владимир Станков се отличиха с по 3 гола, Дарио Дановски вкара два пъти, а Георги Венов, Матрин Иванов, Павел Пелов, Самуил Иванов и Николай Марев се разписаха по веднъж за домакините.

В състава на съперниците най-добър с 5 попадения беше Андрей Тепелуш, който игра на Олимпиадата в Париж 2024 с мъжкия национален тим на Румъния.

Преди фазата на директните елиминации България се класира на второ място в група D след победи над Словения и над Чехия и поражение от Румъния, с което си гарантира и място в топ 12, а след това допусна поражения от Германия, Нидерландия и отново от Румъния в срещата за 11-ото място.

„Преди първенството си мислех, че програмата ни максимум би трябвало да бъде да спечелим два мача. Така и стана. Направихме хубави и оспорвани двубои срещу Румъния, особено първият от тях. И паднахме два пъти тежко от Германия и Нидерландия – отбори, които ни превъзхождат със светлинни години и нищо по-различно нямаше как да се случи в тези срещи. Това са реалностите. Имахме четири седмици лагер в Кранево и контроли с турския състав преди шампионата и преди това още около седмица с мачове в Ниш. Момчетата в отбора се раздадоха в подготовката, играха с голямо желание тук в Бургас. Видя се, че има сериозно израстване в отбора по отношение на колективните действия и в защита, и в атака. Разбира се, че правеха се и грешки, срещу най-добрите съперници грешките бяха повече – това е неминуемо. Формулата българската водна топка да стане по-силна е ясна - всекидневна здрава работа в клубовете", коментира треньорът на националния тим Ивайло Пачалиев.

По-късно днес ще станат ясни и финалистите. В първия полуфинал от 17:00 ч. играят Черна гора и Унгария. От 18:45 ще спорят Испания и Хърватия.

БНТ 3 ще излъчи утре от 19:10 ч. на живо финала на европейското първенство по водна топка за юноши до 19 г. в Бургас.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчево време, на места с превалявания и условия за градушки
Слънчево време, на места с превалявания и условия за градушки
Премиерът Димитър Главчев: Обединени ще успеем
Премиерът Димитър Главчев: Обединени ще успеем