НОВИНИ

Нилс ван дер Пул грабна първата си олимпийска титла

Борил Гочев
от Борил Гочев
16:17, 06.02.2022
Чете се за: 02:17 мин.
Спорт
нилс ван дер пул грабна първата олимпийска титла
Слушай новината

Нилс ван дер Пул от Швеция стъпи за първи път в своята кариера на олимпийския връх, след като триумфира в дисциплината 5000 метра бързо пързаляне с кънки на Игрите в Пекин.

25-годишният швед пристигна в ролята на фаворит в китайската столица, след като преди година той стана шампион на същата дистанция, а преди малко повече от два месеца постави и нов световен рекорд на 5000 метра.

В днешната надпревара Ван дер Пул остана под своето върхово постижение, но резултатът му от 6:08.84 минути се оказа напълно достатъчен, за да му донесе златния медал при това с нов олимпийски рекорд.

За шведът това е първо олимпийско отличие изобщо в кариерата му, след като при дебюта му в Пьончанг преди четири години той остана 14-ти.

След няколко дни Нилс ван дер Пул ще се опита да стигне до златото и в дисциплината 10 000 метра, където също е действащ световен шампион и притежател на световния рекорд.

Среброто на 5000 метра, с малко под половин секунда изоставане от лидера, завоюва нидерландецът Патрик Ройст, за когото това е втори медал от Олимпийски игри, след като преди четири години той остана 2-ри в бягането на 1500 метра.

Бронзовото отличие пък стана притежание на абсолютния дебютант на Зимни олимпийски игри - 22-годишният Халгейр Енгебратен.

Двукратният олимпийски шампион в дисциплината Свен Крамер пък остана едва 9-ти. 32-годишният нидерландец, който има общо 9 олимпийски медала, вече обяви, че това ще бъде последното му участие на Зимни олимпийски игри.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четири българки на старта в Пекин в понеделник
Четири българки на старта в Пекин в понеделник
Русия смекчава ковид мерките, онлайн обучение при 20% болни деца от клас
Русия смекчава ковид мерките, онлайн обучение при 20% болни деца от клас