НОВИНИ

До 10 години затвор грозят собственика на оръжието, с което беше простреляно дете в Арбанаси

освободиха без обвинение собственика оръжието беше простреляно дете арбанаси
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
14:23, 13.05.2024 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Собственикът на оръжието, с което беше простреляно дете в Арбанаси, който снощи беше задържан с полицейска заповед до 24 часа, е освободен. Районната прокуратура във Велико Търново очаква резултатите от всички експертизи, както и анализите от събраните доказателства, за да повдигне обвинение на мъжа. Пострадалото дете, което снощи беше оперирано по спешност в търновската болница, е транспортирано в софийска университетска клиника. Прокуратурата и криминалисти продължават изясняването на причините за инцидента.

Инцидентът е станал около 13:30 часа вчера в къща в село Арбанаси, където няколко семейства празнували рожден ден. По време на тържеството 11-годишно момче взело бойното оръжие на домакина на къщата и без да иска произвело изстрел в крака на 12-годишно момиче, с което са роднини.

„Пистолетът е бил оставен на пейка в двора на мястото, където се е провеждало събитието. Имало е доста деца, които са си играли и във връзка с тази игра е произведен изстрел, но това е основната версия. Разбира се ние изследваме и всички останали“, заяви Тихомир Шабов – районен прокурор в Районна прокуратура – Велико Търново.

По данни на прокуратурата, момчето произвело неволния изстрел с револвер „Смит енд Уесън" 357 магнум. Според криминалисти собственикът на оръжието грубо е нарушил правилата за безопасност като го е оставил без надзор.

„Огнестрелните оръжия и боеприпасите за тях се съхраняват в метална каса, която трябва да бъде неподвижно закрепена със съответното секретно, заключващо се устройство, като съхранението трябва да бъде на постоянния или настоящ адрес. Огнестрелните оръжия се носят в специален кобур, като откритото носене е забранено на обществени места, с изключение на охранителната дейност“, посочи инсп. Христина Кожухарова – служба „КОС“ при ОД на МВР – Велико Търново.

Ето защо на мъжа ще бъде повдигнато обвинение.

„Районна прокуратура – Велико Търново наблюдава и ръководи досъдебно производство за причиняване на средна телесна повреда и за държане на огнестрелно оръжие, като не са взети мерки за сигурност и не са спазени правилата. Наказанията, които се предвиждат за тези престъпления са до шест години лишаване от свобода за първото и от три до десет години лишаване от свобода за второто. Родителите наказателна отговорност не носят, но носят гражданска такава“, каза Тихомир Шабов – районен прокурор в Районна прокуратура – Велико Търново.

Детето произвело неволният изстрел е в шок. Прокуратурата ще сезира по случая Агенция „Закрила на детето“ и Дирекция „Социално подпомагане“.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продават на търг вещи на Джина Лолобриджида
Продават на търг вещи на Джина Лолобриджида
Баскония завърши извън плейофите на Лига Ендеса за първи път от сезон 1994/1995 г.
Баскония завърши извън плейофите на Лига Ендеса за първи път от сезон 1994/1995 г.