НОВИНИ

От нашите пратеници: 126 ще бъдат секциите за гласуване в Турция

Александър Марков
от Александър Марков
12:03, 13.11.2021
Чете се за: 02:25 мин.
Политика
Слушай новината

30 000 - 35 000 души се очаква да гласуват в Турция на предстоящите избори, обявиха пред БНТ от изселническите организации. В страната са разкрити най-много секции зад граница - 126, и ще има най-много машини - 96.

300 000 души имат право на глас в Турция, но активността през последните години неизменно пада. Заради отхлабените ковид мерки и факта, че изборите са 2 в 1, този път, според изселническите организации, се очакват повече гласуващи.

Машините за вота в Истанбул и региона, където има 38 секции, вече са в консулството ни и днес ще бъдат разпратени по секциите, както и изборните книжа и материали.

Очакванията са, че и на тези избори секционните избирателни комисии ще прекарат до късна нощ, очаквайки потвърждение на протоколите от СИК, а и броенето на контролните разписки също може да забави процеса.

"Имаше такива притеснения, че машинното избиране ще затруднява избирателния процес, не съм наблюдавал такова нещо. Мисля, че машинното избиране е най-хубавият вариант", заяви проф. Юксел Йозкан, бивш председател на Конфедерация на изселниците от Балканите "Балгьоч".

"На една машина могат да гласуват 250 души. Повече не могат за тези избори, така че е нормално за 1 час да се преброят тия контролни бюлетини. Миналия път на 36-ия час бяха приети документите. 36 часа тези хора чакаха по секциите", заяви д-р Танер Чавуш, член на "Балгьоч"-Бурса.

"Надяваме се, че ще бъдат по-бързо приемани резултатите или пък, ако някъде се налага нещо да бъде коригирано, да бъдат получавани по-бързо отговорите, и съответно изпращани от СИК. Това е въпрос, който МВнР е поставяло многократно пред ЦИК", заяви Васил Вълчев, генерален консул на България в Истанбул.

На предните избори тук гласуваха около 29 000 души, през април - 22 000.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В 6 населени места в община Благоевград ще избират кметски наместници
В 6 населени места в община Благоевград ще избират кметски наместници
Националите преминаха задължителни тестове преди отпътуването за Швейцария
Националите преминаха задължителни тестове преди отпътуването за Швейцария