НОВИНИ

Откриха завишени количества на нефтопродукти в шахтите край заводите в Карнобат

откриха завишени количества нефтопродукти шахтите заводите карнобат
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
20:23, 11.04.2024
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Готови са пробите от индустриалната канализация на Северната промишлена зона в Карнобат, откъдето бяха получени няколко сигнала за опасни газове, което на няколко пъти доведе до евакуация на работниците от кабелния завод. От екоинспекцията в Бургас казаха за БНТ, че взетите проби показват завишени количества на нефтопродукти във водите на канализацията. Това обаче не дава отговор на въпроса откъде идва миризмата на циановодород.

"Продължаваме да събираме документация, за да съставим по-ясна картина за връзката между технологията на предприятията на площадките и на наличието на химикали в канализационните уредби", казаха от РИОСВ - Бургас.

Откритите нефтопродукти нямат общо с циановодорода. Наличието на завишени стойности на опасните газове е доказано само от несертифицирани уреди на пожарната, които са за лична употреба и нямат доказателствена стойност.

Едно от предположенията за опасните газове, е че в канализацията през годините е имало утаяване на вещества, които след реакция с други образуват газ. Но това почти е невъзможно да бъде доказано. Все пак откритото завишено наличие на нефтопродукти е нарушение.

В утрешния ден РИОСВ - Бургас ще излезе с решение за съставяне на актове. Фирмите, за които има данни, че са изхвърляли такива продукти, ще бъдат глобени. Санкции може да има и за ВиК, заради не упражнен достатъчен контрол.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НЗОК вече не заплаща изцяло иновативно лечение на късен Паркинсон
НЗОК вече не заплаща изцяло иновативно лечение на късен Паркинсон
Атанас Динков осигури още един медал за България от европейското по бокс за младежи
Атанас Динков осигури още един медал за България от европейското по бокс за младежи