НОВИНИ

Пет български представителки излизат на тепиха в Белград днес

Биляна Дудова (62 кг), Юлияна Янева (68 кг) и София Георгиева (72 кг) ще стартират своето участието на световното първенство, докато Евелина Николова (57 кг) и Мими Христова (65 кг) ще се борят в репешажите за бронзовите медали. В категориите 57 кг, 62 кг и 68 кг на карта са заложени и олимпийски квоти.

Борил Гочев
от Борил Гочев
08:15, 20.09.2023
Чете се за: 02:50 мин.
Спорт
общо пет български представителки излизат тепиха белград
Слушай новината

Световното първенство по борба в Белград продължава с пълна сила, а петият ден ще бъде изцяло посветен на дамите, тъй като предстои да бъде даден старт на борбата в общо четири категории, а в други четири ще бъдат определени медалистките.

Очертава се и много солидно българско участие днес в "Щарк Арена", като за пръв на тепиха ще излязат световната ни шампионка от 2021-а г. Биляна Дудова (62 кг), европейската шампионка от тази пролет Юлияна Янева (68 кг), както и София Георгиева (72 кг).

За Дудова и Янева шампионатът в Белград е особено важен, защото още тук те могат да заслужат и квоти за Летните олимпийски игри в Париж 2024.

Носителката на общо четири златни медала от европейски първенства Биляна Дудова ще стартира турнира при 62-килограмовите с мач срещу Тай Ма Нгуен от Виетнам.

Юлияна Янева, която пристигна в сръбската столица като европейска шампионка в своята категория до 68 кг ще излезе в първата си схватка срещу испанката Нереа Памин, пета от европейското до 23 г. през миналата година.

В неолимпийската категория до 72 кг София Георгиева, която днес празнува своя 27-и рожден ден, ще започне от осминафиналите с дуел срещу канадката Шауна Кубек.

Репешажната сесия също няма да премине без българско участие, като бронзовата ни медалистка от Олимпиадата в Токио Евелина Николова (57 кг) ще се изправи в първия кръг срещу бившата шампионка на Азия Лайлокхон Собирова от Узбекистан. Евентуални две победи за Евелина ще я доведат до битка за бронза в категорията, а освен това ще ѝ дадат шанс да се бори за квота за ЛОИ Париж 2024.

Европейската ни шампионка Мими Христова ще атакува бронзовото отличие при 65-килограмовите, като във втория кръг на репешажите тя очаква победителката от схватката между рускинята Валерия Дондупова и албанката Албина Дражи. Тази категория е неолимпийска.

Схватките стартират в 11:30 часа българско време.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как държавата може да подпомогне селскостопанския сектор - коментират производители
Как държавата може да подпомогне селскостопанския сектор - коментират производители
До 10.00 часа ще стане ясно дали земеделците ще влязат с тежка техника в София
До 10.00 часа ще стане ясно дали земеделците ще влязат с тежка техника в София