НОВИНИ

Евелина Николова и Мими Христова ще спорят за бронзови медали на световното първенство по борба

евелина николова мими христова шанс репешажите световното борба белград
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
19:11, 19.09.2023
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Евелина Николова и Мими Христова ще се борят на репешажите на световното първенство в Белград, след като победилите ги по-рано днес техни съпернички достигнаха до финалните схватки за златни медали.

Николова спечели срещу сръбкинята Мария Игнатович в олимпийската категория до 57 кг, след което обаче бронзовата медалистка от Токио отстъпи на молдовката Анастасия Никита. Действащата световна шампионка в категория до 59 кг победи последователно Лайлохон Собирова от Узбекистан и Одунайо Адекуорое от Нигерия, а на полуфиналите спечели с техническо превъзходство срещу туркинята Елвира Камалоглу.

Така на финалите днес 22-годишната Никита ще срещне двукратната световна шампионка Цугуми Сакурай от Япония, а Николова ще започне репешажите срещу Собирова. При успех българката трябва да пребори и Адекуорое, след което е потенциалната схватка за бронзов медал и олимпийска квота на 57 кг срещу Камалоглу.

Николова може да спечели олимпийска квота или с бронзов медал, или с преборване срещу състезателката, която загуби другата схватка за трето място.

Пътят не Христова към репешажите бе сходен. Европейската шампионка започна на 65 кг с 10:0 срещу – Тювшиняргалин Енкин от Монголия, но загуби на четвъртфиналите от американката Мейси Килти. Тя пък надви състезателката с неутрален статут Татяна Паулава на полуфинал и утре ще се бори за злато срещу действащата шампионка на 62 кг Нонока Одзаки от Япония.

Христова ще започне репешажите от втория кръг, където ще срещне състезателката с неутрален статут Валерия Дондупова или албанката Албина Дражи. При победа българката ще се бори за бронз срещу Паулава.

Тази вечер от 19:00 часа НА ЖИВО по БНТ 3 не пропускайте да гледате битката за медалите в последните две категории на мъжкия свободен стил, както и разпределението на отличията в категории до 55 кг и 59 кг при дамите.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдивската полиция с два удара срещу наркотрафика
Пловдивската полиция с два удара срещу наркотрафика
Отложиха делото срещу прокурорския син от Перник
Отложиха делото срещу прокурорския син от Перник