НОВИНИ

Под напрежение

Антъни Гордън може да се похвали с много голове на "Гудисън парк", но в събота не успя да се разпише във вратата на бившия си отбор.

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
10:00, 08.10.2024
Чете се за: 07:07 мин.
Европейски футбол
Антъни Гордърн Нюкасъл Евертън
Снимка: БТА
Слушай новината

Дузпата е един от сюблимните моменти във футбола. Резултатът е равен и някой може да поведе! Даден отбор може да изравни след удара от 11-те метра! Даден трофей може да бъде спечелен само с един изстрел от бялата точка! Даден футболист може да отбележи на бившия си клуб! Варианти и хипотези има много, но нека се спрем на последната.

Футболните фенове не прощават лесно, това е повече от ясно. И когато техен любимец смени клубната си принадлежност с друг тим от същата страна, но това никога не се приема с добро око. Само ще спомена името на Гонсало Игуаин и повече няма какво да се дискутира. Аржентинецът беше боготворен в Неапол, на вече казващия си „Диего Армандо Марадона“ стадион ревяха с цяло гърло името му, а той подписа с Ювентус и се превърна в персона нон грата под Везувий. Легендите твърдят, че ликът на нападателя може да бъде открит на възможно най-неприятните места в града. Е, следващият пример не е чак в такива мащаби, но пък по-скоро ще вникне в психологията при дузпите.

В събота вечер Евертън прие Нюкасъл в пореден мач от Висшата лига, „свраките“ получиха правото да изпълнят дузпа към края на първата част, която трябваше да бие ... Антъни Гордън. Бившият играч на „карамелите“ беше мощно освиркван от публиката на „Гудисън парк“, която допреди два сезона носеше на ръце офанзивния играч. Той обаче прие да подпише с новобогаташите от севера и вече е крайнонедолюбван в града на Бийтълс. Напрежението се покачваше с всяка секунда преди дузпата да бъде изпълнена и от майсторски редуваните от режисьора кадри, които загатваха, че Гордън се притеснява, уязвим е и е напълно възможно да изпусне наказателния удар. Което и стана. Националният вратар на Англия Джордан Пикфорд отрази удара на играча на гостите и резултатът остана 0:0.

За момчето, което започва с футболната си кариера на 11 години в академията на Евертън, винаги е било мечта да вкарва голове точно пред тази трибуна, където в събота изпълни дузпа. Но надали си е представял, че ще бие дузпа с екипа на друг отбор точно пред очите на най-запалените почитатели на „карамелите“. Антъни е разказвал в интервю по-рано през годините пред Гари Невил, че медитира. И подготвоката му за мачовете започва три дни преди първия съдийски сигнал.

„Ако ми се отвори възможност, имам усещането, че вече съм я виждал и изживявал. Просто всичко е в резултат на подготовката ми.“, споделя тогава русолявото крило.

Така че когато в 35-ата минута Сандро Тонали беше повален в наказатаелното поле на домакините, увереността на 23-годишния Гордън изглеждаше поне в първите секунди непокътната. Взе топката и се отправи към прословутата бяла точка, където между другото беше застанал и една седмица по-рано срещу Манчестър Сити и беше вкарал. Но сега беше различно. Пред него имаше една седемметрова врата, която в случая блокираше гнева на хиляди хора, които доскоро го харесваха, а сега го ненавиждаха.

Вероятно това беше последната поява на Гордън на този стадион, имайки предвид задаващите се строителните дейности и подобряването инфраструктурата на клуба „Евертън“. Мястото, на което дебютира във Висшата лига и вкара първия си гол при мъжете. Мястото, където загуби любовта на хората, а в последния си мач беше иронизиран и сочен с пръст заради пропусната дузпа. Преминаването в Нюкасъл, разбира се, остава обвито в мъгла за широката общественост в Ливърпул. Нормално е когато се предлагат пари даден футболист да бъде продаден, особено ако продаващият клуб е в затруднено финансово състояние и се нуждае от свеж паричен поток. Но това няма как да вълнува феновете, които тълкуват подобен ход като предателство.

От екипа, грижещ се за социалните мрежи на „свраките“, също тъничко се опитаха да ядосат опонента в минутите преди мача, публикувайки стартовия си състав със снимка на Гордън, който сочеше към емблемата на Нюкасъл. „Виждате ли, той вече обича нас!“.

Три продължителни вдишвания и издишвания. Притваряне на очите. Сякаш дори прошепна към вратаря Пикфорд „вляво“, опитващ се да повлия на преценката му. Игри на психологията, които Антъни загуби. Някои твърдят, че не бива да се придава чак такъв шекспиров оттенък на подобни епизоди – в крайна сметка това е само една дузпа, биха казали хората. Да, но не е точно така. Тълпата реве, всички са втренчели поглед в теб и искат да се провалиш. Самият ти започваш да играеш игрички, но сам падаш в капана. Дебатът тук е по-скоро дали точно Гордън трябваше да изпълнява, като спокойно това можеше да стори Фабиан Шер, който така или иначе беше бил дузпа по-рано през седмицата срещу Уимбълдън в мач от турнира за Купата на Лигата и беше реализирал. Пак щеше да има освирквания, но те щяха да са насочени към отбора, а не да са се концентрирали изцяло върху човека, който ще бие дузпата. Ясно е, че подобно треньорско решение би изглеждало странно, защото Гордън до момента беше безупречен при дузпите, когато му се е налагало да ги бие. Но понякога това е и функцията на наставниците – да разберат контекста на двубоя и менталното състояние на футболистите си.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НА ЖИВО: Григор Димитров - Алексей Попирин 4:4
НА ЖИВО: Григор Димитров - Алексей Попирин 4:4
Лиъм Купър е с контузия на коремен мускул след мача със Септември
Лиъм Купър е с контузия на коремен мускул след мача със Септември