НОВИНИ

Полетите на 23 000 пътници са отменени след инцидента със самолет "Боинг 737 Макс 9"

Започват мащабни проверки на 171 самолета от същия модел

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:07, 07.01.2024 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

Полетите на хиляди пътници са отменени, след инцидента със самолет "Боинг 737 Макс 9" на "Аляска еърлайнс", от чийто корпус, по време на полет, се отчупи парче. При инцидента във въздуха има само леко пострадали. Американският авиационен регулатор нареди проверка на 171 машини от вида "Боинг 737 Макс 9".

След злополучния инцидент със самолета на "Аляска еърлайнс", полетите на 23 000 пътници вече са отменени. Очакват се още по-сериозни нарушения на въздушния транспорт. Лий е сред 177-те пътници на борда на полет 1282. Казва, че е било страшно, паника не е имало.

"Изведнъж чух силен шум, не знаех какво се случва. Погледнах нагоре и кислородните маски вече висяха. А от лявата ми страна имаше голямо липсващо парче самолет. Вятърът беше изключително силен, беше шумно. Всички обаче останаха по местата си, коланите бяха закопчани", разказва Лий, пътник от полет 1282.

От федералната агенция за въздухоплаване в Съединените щати вече обявиха, че ще проверяват 171 самолета "Боинг 737 Макс 9".

"Като се имат предвид обстоятелствата, мисля, че можем да очакваме много сериозни усилия, за да се стигне до корена на проблема, да се разбере какво точно се е случило, каква е причината и какво може да се направи", каза Джон Стрикланд, авиационен експерт.

Експерти обясняват, че проверката на всеки самолет ще отнема между 4 и 8 часа. Няколко компании, сред които "Аляска еърлайнс", "Юнайтед Еърлайнс", "Търкиш Еърлайнс", вече приземиха всичките си "Боинг 737 Макс 9". По данни на компанията "Боинг" в експлоатация са въведени 218 машини от този модел. Въпреки инцидента американските власти увериха, че въздушният транспорт в страната е безопасен.

"Имаме най-сигурния въздушен транспорт в света. Той е невероятно сигурен. Ние сме златният стандарт за сигурност в световен мащаб, но този стандарт трябва да се поддържа. Огромен късмет е, че този неприятен случай не се превърна в трагедия", увери Дженифър Хоменди, председател на Националния борд за транспортна сигурност.

Европейската агенция за авиационна безопасност обяви, че ще приложи инструкциите на американската Агенция за гражданско въздухоплаване, но същевременно уточни, че нито една авиокомпания от ЕС в момента не използва „самолети от засегнатата конфигурация“.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реал Мадрид се справи с четвъртодивизионен тим за Купата, Арда Гюлер дебютира за "белите"
Реал Мадрид се справи с четвъртодивизионен тим за Купата, Арда Гюлер дебютира за "белите"
Честит Ивановден!
Честит Ивановден!