НОВИНИ

Поредица от нападения в Ерусалим - палестинец уби седем души до синагога

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:37, 28.01.2023
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Слушай новината

Напрежението в Ерусалим също се повишава след поредица от нападения. 13-годишен палестинец рани тежко от засада баща и син при второ нападение в рамките на часове. Нападателят е в болница след като е бил прострелян от минувачи.

По-рано седем души загинаха и трима бяха ранени след като палестинец откри огън край синагога в Източен Ерусалим. Стрелецът е бил ликвидиран от силите за сигурност. Нападението е най-смъртоносното в района от 2008 г. и беше извършено навръх Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.

След двете нападения израелската армия изпрати подкрепления на окупирания Западен бряг и разположи за постоянно части за борба с тероризма в района на Ерусалим. До стените на Стария град 13-годишният палестинец е устроил засада на петима минувачи и успял да рани тежко двама от тях. Останалите отвърнали на огъня и ранили стрелеца.

"Това е значително покачване на равнището на терор, каквото не сме виждали досега. Едва вчера имаше още едно ужасяващо нападение", каза Дийн Елсдун - говорител на израелската полиция.

21-годишен палестинец от Източен Ерусалим е нападателят, отнел снощи живота на седем души и ранил трима до синагога в квартал "Неве Яков". Жертвите си тръгвали след служба за началото на еврейския Шабат. Стрелецът се е опитал да избяга с кола, но е бил ликвидиран от силите за сигурност. По случая има 42-ма арестувани.

Израелският премиер Бенамин Нетаняху посети мястото на нападението, както и крайнодесния министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, който обеща да върне сигурността по улиците на Израел.

"Призовавам хората да не вземат закона в свои ръце. За тази цел имаме армия, полиция и сили за сигурност", заяви Нетаняху.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че терорът няма място в съвременния свят нито в Израел, нито в Украйна и посочи, че една от жертвите е украинска гражданка. Бащата на ликвидирания нападател описа сина си като редови гражданин, без политически пристрастия.

"Мнозина оставят послание преди да умрат, но не и той. Само Господ знае какво е станало, какво е мислел и откъде е взел оръжието", каза Мусса Алкам - баща на нападателя при джамията.

Палестински групировки приветстваха нападението, но не признаха, че то е дело на техен човек. Напрежението ескалира след убийството в четвъртък на девет палестински бунтовници и цивилни при израелска военна операция в Дженин на окупирания Западен бряг.

Последва изстрелване на ракети срещу Израел от Газа, израелската армия отговори с въздушни удари. ООН апелира страните към максимална въздържаност. Евросъюзът призова Израел да използва смъртоносна сила само като последно средство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България и Турция ще си сътрудничат в сферата на автомобилната индустрия
България и Турция ще си сътрудничат в сферата на автомобилната индустрия
България отново има мъжки национален отбор по водна топка
България отново има мъжки национален отбор по водна топка