НОВИНИ

Пожарникар рискува живота си, за да предотврати взрив на цистерна. Чуйте неговия разказ

bnt avatar logo
от БНТ
18:10, 17.12.2020 (обновена)
Чете се за: 01:45 мин.
Регионални
Слушай новината

Разхлабени болтове на цистерната са причина за изтичането на газ на жп гарата в Борово. Съмненията на собственика на товара обаче са, че това е станало умишлено заради източване на гориво.

Снощи русенските огнеборци предотвратиха евентуален взрив, след като машинистът на влаковата композиция с 28 вагона е установил теч. Над 300 души бяха евакуирани. Ситуацията вече е овладяна, а движението на влаковете - възстановено.

Главен инспектор Свилен Рачев е пожарникарят, който предотвратява евентуален взрив в градчето.

Товарният влак е превозвал 12 цистерни с пропан бутан и е пътувал от Румъния за София. Спира за задължителна проверка на спирачките. Машинистът обаче усеща остра миризма на газ. А благодарение на бързата реакция на огнеборците, жителите на Борово са се разминали на косъм с трагедия подобна на тази в Хитрино преди 4 години.

Казват, че ако се беше стигнало до взрив, целият център щеше да е заличен. Ситуацията обаче е овладяна още през нощта, когато началникът на пожарната служба в Бяла главен инспектор Свилен Рачев, с риск за живота си, завърта крана на цистерната и спира теча.

Главен инспектор Свилен Рачев разказва, че в началото не е знаел колко силен е течът, светил си е с фенер, заради изключеното електричество. Въпреки това не се разколебал и за секунда да рискува живота си.

Главен инспектор Свилен Рачев: Имах някаква представа какво се случва, но вече на място се запознах и задействах, за мен, правилните процедури. Чуваше се изтичането на газта. Направих по-отдалеч един визуален оглед. Половин оборот се наложи да затворя самия кран.

Сигналът за изтичането на газ е подаден малко след 19.00 часа снощи. Пожарните екипи пристигат на 15-ата минута, а първата мисъл на кмета на Борово е как да спаси хората в района.

Валентин Панайотов - кмет на Община Борово: Ако всичките цистерни трябваше да гръмнат, това всичко щеше да бъде заличено.

Славка Симеонова: Помислих веднага за Хитрино. Досега такова нещо не се е случвало като снощното.

Валентин Панайотов - кмет на Община Борово: Изкарахме всички автобуси на общината, която качи част от хората и ги изкара на края на града. Други бяха настанени в Центъра за рехабилитация и интеграция. По скалата от 1 до 10 опасността е установена като 9.

Композицията е изтеглена на страничен коловоз, а движението на влаковете временно е спряно. Хората, които живеят до гарата, казват, че са преживели истински ужас.

Цистерните са собственост на румънска фирма, но товарът е на "Газтрейд". Фирмата подозира нелегален опит за източване на гориво.

Милчо Василев, изп. директор на "Газтрейд": Най-вероятно някой е помислил, че е гориво и е решил да си напълни тубата, пристъпил е към развъртане на болтовете. Това може да е станало на Гюргево, където са седели три дена, на Русе, където са стояли от 15 до 16 вечерта или някъде по някоя междинна гара. Навремето на гарите имаше доста сериозна полицейска охрана, която, за съжаление, днес я няма и може би това е довело до възможността някой да се е опитал да пипа цистерните.

Друга е версията за инцидента на фирмата превозвач - БДЖ.

Диан Боев, директор на "Транспортни превози" в БДЖ: При самото движение, при получените вибрации, явно тия болтове са се разхлабили.

Случаят се разследва от Районната прокуратура в Русе.

Екип на „По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Удължават мерките у нас до 31 януари. Какво се променя?
Удължават мерките у нас до 31 януари. Какво се променя?
Във Варна пресякоха канал за трафик на наркотици от Суринам за Нидерландия
Във Варна пресякоха канал за трафик на наркотици от Суринам за Нидерландия