НОВИНИ

Президентът очаква ЦИК да следи за стриктното изпълнение на разпоредбите от Изборния кодекс

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
12:01, 07.09.2024 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Очаквам ЦИК да следи за стриктното изпълнение на разпоредбите от Изборния кодекс - това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Раднево. Там той участва в тържественото отбелязване на 60-годишнината от обявяването на Раднево за град. По повод празника Радев поздрави жителите и гостите на града.

"Тук не става въпрос за вътрешнопартийни драми и за предизборна кампания, а за съдбата ни като държава. Ако едно общество продължава да се отнася с безучастие - то е обречено на разпад", каза президентът.

"Примирението със заграбването и унищожаването на бизнеси, с покваряването на цели институции и превръщането им в бухалка, с отявлената корупция, с чадъра на основните герои за грабежа на века - КТБ, всичко това, това примирение ни доведе до състоянието, в което сме днес. А именно в Народното събрание да проникват тежко компрометирани фигури с вълчи апетит, да се разпореждат с държавните ресурси и със съдбата на българите, опростачването на политическото пространство, рейдърското завземане на партиите, притискането и насаждането на страх", подчерта Радев.

"И най-отблъскващото и обидно и за интелекта на българите, и за нашите евроатлантически партньори, е че това се върши и цялата гротеска се разиграва зад паравана на евроатлантизма. И то от хора, санкционирани от нашите стратегически партньори за гранд корупция, които с поведение и действия, рушат устоите на демокрацията и компрометират европейското ни бъдеще", каза още държавният глава.

Президентът очаква всички институции, служби, прокуратура, Народното събрание и партии ясно да се позиционират по този фундаментален за бъдещето ни проблем и да предприемат адекватни действия:

"Виждаме, че в момента партии, партийни лидери са се съсредоточили да представят отново красиви програми и проекти. Да, те са важни, те са необходими, но същите тези партии и лидери са се снишили и не смеят да се позиционират по този фундаментален обществен проблем, защото ако не го направят, всички тези красиви програми и проекти са обречени на провал, защото те не могат да отговорят на основния обществен въпрос. А той е за законосъобразността, за справедливостта и ширещата се безнаказаност, за градивна политика, основана на ценности, за утвърждаването ни като правова европейска държава. Ето това се очаква и това съм сигурен, че обществото очаква от партиите в тази кампания."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
40 украински деца учат безплатно български език в Пловдив
40 украински деца учат безплатно български език в Пловдив
Алжирец е поредното ново име в ЦСКА 1948
Алжирец е поредното ново име в ЦСКА 1948