НОВИНИ

Благородна кауза: Рокери събират средства за нова линейка за болницата в Кюстендил

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Станислава Христова
11:46, 07.09.2024
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Любители на високите скорости и живота на две колела от цялата страна си дават среща днес в Кюстендил. А поводът е инициатива за набиране на средства нужни за закупуването на болнична линейка.

Болницата в Кюстендил разполага с една стара линейка, с която да се превозват тежко болни пациенти до близките села или между отделенията. При необходимост за транспорт до лечебни заведения в столицата обаче се ползват линейки на Спешна помощ или частни. За това и целта на днешното събитие е чрез продажбата на фотографии, сувенири, аксесоари за мотори да се наберат нужните средства, които са в размер на 180 000 лева и да се купи такава линейка.

"Аз лично съм пострадал от катастрофа - мотоциклетна, и имах нужда преди години от такова превозно средство и знам колко нужно е то за града, областта. Някой път, в много от случаите зависят човешки животи", каза Георги Георгиев, организатор на благотворителното събитие.

"При срещата ни с директора на болницата установихме, че най-спешната нужда е от тази линейка, защото първо, че това затруднява нас като пациенти, ако не дай Боже се наложи. Но да не забравяме, че там работят хора, тези хора обичат професията си, искат да помагат, но нямат тази възможност, защото нямат такава линейка. Спешният център разполага с множество линейки, но те нямат общо със самата болница. Тази линейка ще се използва за транспортиране на вече хоспитализирани пациенти до други лечебни заведения. Има пациенти, които са трудно подвижни и след изписване от болница трябва да се придвижат по някакъв начин до дома си, могат да бъдат транспортирани родилки и бебета. Тази линейка ще бъде изцяло на разположение", обясни Бетина Георгиева, организатор.

От болницата казаха, че веднъж вече е била обявена поръчка за закупуване на нова линейка, но не се явила нито една фирма-кандидат. За това и от лечебното заведение имат готовност, след като стане ясна събраната сума от инициативата днес, да доплатят остатъка за чисто нова оборудвана линейка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алжирец е поредното ново име в ЦСКА 1948
Алжирец е поредното ново име в ЦСКА 1948
Най-големият ски център на закрито отвори врати в Шанхай
Най-големият ски център на закрито отвори врати в Шанхай